Національна школа суддів України

Алгоритми вирішення земельних спорів

20 та 21 квітня 2018 року у Львівському регіональному відділенні слухачі спеціальної підготовки, що мають стаж помічника та помічниці судді щонайменше три роки, проходять тренінг щодо особливостей розгляду земельних спорів і переходу права власності на земельну ділянку.

Дводенний тренінг  присвячено розгляду земельних спорів, як юридичній гарантії охорони та захисту прав на землю фізичних і юридичних осіб, територіальних громад і держави як рівноправних суб’єктів, наділених відповідними земельними правами.

Тренінг структуровано так, що на його початку майбутні судді змогли ознайомитись із загальними положеннями судового розгляду земельних спорів. Для цього були розглянуті питання джерел земельного права, розмежування компетенції судів з розгляду земельних і пов’язаних із земельними відносинами майнових спорів, залежно від суб’єктного складу їх учасників, набуття прав на земельну ділянку та позовна давність у земельних спорах.

Другий блок питань присвячений праву на землю: набуттю та переходу права на земельну ділянку, приватизації землі, поняттю оренди,  вимоги до договору оренди земельної ділянки та його істотні умови.

В окрему групу сформовано питання щодо гарантій прав на землю та особливостей вирішення окремих категорій земельних спорів: способи захисту прав на земельні ділянки; набувальна давність земельної ділянки; розподіл земельної ділянки під житловим будинком; спадкування права на земельну ділянку.

У ході вивчення цього переліку питань увагу кандидатів і кандидаток на посаду судді буде зосереджено на особливостях  та алгоритмі застосування статті 1 Першого протоколу до Європейської конвенції прав людини у земельних спорах. З цією метою їм запропоновано попередньо вивчити рішення Європейського суду з прав людини.

Тренінг проходять у формі міні-лекцій, модерованих дискусій, виконання практичних завдань у малих групах та супроводжуються експрес–опитуванням майбутніх володарів мантій. Тренери надають вичерпні відповіді на запитання щодо  інституту земельних відносин та множинності його учасників.