Національна школа суддів України

Авторитет судової влади розпочинається з доброчесності майбутнього судді

22 червня 2018 року у Львівському регіональному відділенні для слухачів і слухачок спеціальної підготовки проводився круглий стіл на тему: “Суддівське самоврядування”.

Суддівське самоврядування є однією з гарантій забезпечення незалежності суддів та самостійності судів. Діяльність органів суддівського самоврядування спрямовується на створення належних організаційних та інших умов для забезпечення нормальної діяльності судів і суддів, має на меті унеможливлення втручання в їх роботу, сприяє утвердженню незалежності судів, а також на підвищення рівня роботи з кадрами в системі судів.

Питання присвячені суддівському самоврядуванню обговорювалися претендентами на суддівські мантії у формі круглого столу в межах VI блоку Програми “Суддівські компетенції”.

Метою круглого столу було інформування кандидатів на посаду судді про суддівське самоврядування та його основні функції в реальних умовах реформування судової системи. Оскільки головне завдання судової реформи – досягнення довірительних відносин між судовою владою та громадянським суспільством, яке б дійсно вважало правосуддя неупередженим, справедливим і таким, що відправляється з дотриманням принципу верховенства права. Важливу роль у цьому відіграє формування професійного суддівського корпусу.

Круглий стіл на тему “Суддівське самоврядування” відкрив суддя Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор – Володимир Кравчук, який зазначив, що судова влада підзвітна суспільству, оскільки питання пов’язані з добором, призначенням і відповідальністю суддів мають певний зовнішній контроль. Суддя Володимир Кравчук також наголосив, що саме судді та суддівське самоврядування впливає на “статус” судової влади та закликав майбутніх суддів брати активну участь в роботі органів суддівського самоврядування.

Для роботи зі слухачами також запрошено суддю Тернопільського окружного адміністративного суду голову комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів Андрія Жука та суддю Львівського окружного адміністративного суду України, кандидата юридичних наук, члена Ради суддів України попереднього скликання Олександра Сасевича.

У ході роботи круглого столу слухачам презентовано:

- історичні аспекти формування інституту суддівського самоврядування

- засади суддівського самоврядування

- органи суддівського самоврядування та порядок їх роботи

- шляхи вдосконалення формування та функціонування суддівського самоврядування.