Національна школа суддів України

Насичений тренінговий день майбутніх суддів

11 червня  2018 року в Харківському регіональному відділенні слухачі та слухачки двох груп спеціальної підготовки проходили два тренінги з адміністративного судочинства.

Одна із слухацьких груп спільно з досвідченими тренерами Василем Ільковим та Зоєю Кононенко  працювала над темою доказів і доказування в адміністративному судочинстві. Основною метою суддів–викладачів було навчити майбутніх колег установлювати співвідношення між внутрішнім переконанням і всебічним, повним, об’єктивним дослідженням доказів з дотриманням принципів незалежності, допустимості та достовірності.

Майбутні судді опрацювали порядок надання та витребування доказів, особливості розгляду заяв про неприйнятність доказів, зміст процесуальної діяльності з оцінки доказів.   Незважаючи на невеликий час, наданий на опанування такої розгорнутої  теми, вони засвоїли  матеріали презентацій і показали добрий результат у ході розв’язання практичних задач. Слухачі та слухачки зауважили, що під час участі у тренінгу вони отримали нові знання, суддівські навички та розуміння соціального контексту, які їм знадобляться в ході розгляду адміністративних спорів.

Інша слухацька група присвятила час опануванню специфіки вирішення адміністративними судами пенсійних та інших соціальних спорів. Суддя      Вікторія Русанова акцентувала увагу на необхідності  розуміння особливої важливості для суб’єктів права питань соціального захисту населення. Кандидати та кандидатки на суддівські мантії ознайомились із судовою практикою призначення та перерахунку пенсій військовослужбовцям; громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; виплати одноразової грошової допомоги ветеранам війни та грошової допомоги при народженні дитини.

Для того, щоб викликати інтерес до активної роботи  на заняттях, викладачі після першої презентації провели інтерактивне опитування за допомогою електронної системи клікерів. Кандидатки та кандидатки на суддівські посади відповідали на питання щодо видів державної допомоги та видів матеріального забезпечення, які надаються громадянам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Більшість правильних відповідей в експрес–опитуванні підтвердила належний рівень знань слухачів і слухачок, їх готовність до відправлення правосуддя.