Національна школа суддів України

Отримання практик розгляду справ про спадкування

19 вересня 2018 року в Харківському регіональному відділенні для майбутніх суддів у тринадцятій групі слухачів спеціальної підготовки  розпочато проведення  дводенного тренінгу щодо особливостей розгляду справ про спадкування.

Викладачі Олександр Кухарєв і  Надія Міненкова розглядають зі слухачами та слухачками законодавчі акти, що регулюють правовідносини у сфері спадкування  та опановують особливості розгляду справ щодо спадкування за законом і спадкування нерухомого майна, майнових прав і прав інтелектуальної власності.

Цей тренінг, як і решта тренінгів з цивільного судочинства, насичений практичними вправами та інтерактивними завданнями.

Так, розглядаючи питання доказів і доказування у справах щодо спадкування, майбутнім володарям суддівських мантій було запропоновано взяти участь у рольовій грі з розгляду позову про визнання заповіту недійсним.

Для участі в рольовій грі слухацьку групу було розподілено на чотири міні групи складом 5–6 осіб. Завданням для однієї  із міні груп було обіграти порядок дій судді на стадії дослідження доказів у справі, коли позивач не заявляв будь–яких клопотань щодо збирання доказів чи з’ясування обставин, що мають значення для справи.

Друга та третя міні групи змоделювали  дії учасників судового процесу та судді щодо розгляду клопотання про призначення судової експертизи та допит свідка.

Четвертій міні групі було запропоновано  оцінити значення виписки з історії хвороби спадкодавця для вирішення справи по суті. Активна участь кандидатів та кандидаток в обговоренні та вирішенні завдань є підтвердженням їх заінтересованості в отриманні нових практик та небайдужості в роботі.

Окрема увага викладачами була звернута на процесуальні аспекти розгляду  цивільних справ про спадкування та особливості написання судових рішень. Наприкінці тренінгу майбутні судді підготують резолютивну частину судового рішення за запропонованою фабулою та повинні будуть навести норми законодавства, якими керувались і мотивувати ухвалене рішення.