Національна школа суддів України

Ознайомлення з особливостями виконання судових рішень

14–15 травня 2019 року кандидати та кандидатки на посади суддів, які проходять спеціальну підготовку, знайомилися із структурою, завданнями, функціями та повноваженнями державної виконавчої служби.

Після завершення стажування в місцевих адміністративних судах та підготовки проекту рішення в адміністративній справі програмою спеціальної підготовки передбачено проведення ознайомчих візитів до відділів державної виконавчої служби та до установ системи безоплатної правової допомоги.

У перший день візиту в місті Києві, організованому для ознайомлення з основними завданнями та функціями виконавчої служби Міністерством юстиції України, яке координує та спрямовує їхню діяльність, перед майбутніми суддями виступив Віталій Чепурний – заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби ГТУЮ в місті Києві. Він наголосив на важливості розуміння питань організаційної структури та системи органів і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень, правових засад створення та діяльності цих органів, а також знання основних завдань і функцій виконавчої служби, діяльність якої спрямовується та координується Міністерством юстиції України

У ході візиту професійні доповідачі Олександр Кузь – приватний виконавець виконавчого округу міста Києва та Андрій Авторгов – приватний виконавець виконавчого округу  міста Києва, кандидат юридичних наук, ознайомили майбутніх служителів Феміди із вимогами до виконавчого документа, що видається судом і його пред’явлення до виконання. Обговорили також питання про підстави та порядок  відкриття виконавчого провадження та окремі питання загального порядку звернення стягнення на майно боржника та його відповідальність.

Андрій Авторгов звернув увагу на актуальні питання арешту майна у виконавчому провадженні та дотримання принципу співмірності на стадії арешту майна при відкритті виконавчого провадження.

Жвавий інтерес слухачів і слухачок викликала тема: “Судова практика Верховного Суду з питань оскарження дій виконавців щодо стягнення виконавчого збору та основної винагороди приватного виконавця.”

У ході спілкування майбутні судді мали змогу задавати питання та отримувати ґрунтовні та чіткі відповіді.

Наступного дня зі слухачами та слухачками провели зустрічі за складеними уніфікованими програмами уповноважені особи відповідних відділів та управлінь державної виконавчої служби.