Національна школа суддів України

Податки та збори в адміністративному судочинстві

9 червня 2018 року в Одеському регіональному відділенні для слухачів та слухачок спеціальної підготовки проведено тренінг щодо особливостей застосування податкового та митного законодавства в адміністративному судочинстві.

За результатами цього тренінгу кандидати на кандидатки на посаду судді будуть уміти правильно: 

- визначати, тлумачити та застосовувати принципи та норми права, що регулюють відповідні правовідносини в ході вирішення адміністративних спорів.

- визначати спір зазначеної категорії за його предметом, підставами та суб’єктним складом.

- визначати предмет доказування та обставини, що належать доказуванню.

Тренери Оксана Бойко, Людмила Юхтенко та Олег Білостоцький обговорили з майбутніми суддями особливості застосування податкового законодавства, юрисдикційну та предметну підсудність справ про оскарження рішень, дій або бездіяльності державної фіскальної служби, особливості обліку податку на додану вартість, детально зупинилися на застосуванні практики Європейського суду у вирішенні податкових спорів. Також майбутні судді дослідили особливості застосування законодавства та вирішення адміністративних справ за зверненням платників податків до митних органів, зупинення видаткових операцій платника на рахунках платника податків, підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника податків, розглянули надання дозволу на погашення всієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває в податковій заставі, стягнення коштів за податковим боргом.  

Матеріали тренінгу містять велику кількість відеороликів, які в доступній  формі долучають слухачів і слухачок до теми податків і зборів. Майбутні судді виконали також практичні завдання, проаналізували за допомогою викладачів усі важливі аспекти правильного застосування законодавства, що регулює відповідні правовідносини. Отримані нові знання та навички допоможуть кандидатам та кандидаткам на посаду судді скласти всі необхідні тестування, стануть необхідними інструментами для вирішення справ відповідних категорій в майбутньому здійсненні судочинства.