Національна школа суддів України

Соціальний контекст суддівської освіти

8 червня 2018 року у Львівському регіональному відділенні для кандидатів на посаду судді проводилися тренінги про особливості провадження у справах, пов’язаних із виборчим процесом, процесом референдуму та з приводу рішень, дій або бездіяльності виконавців.

Правовідносини, які стосуються виборчого процесу та процесу референдуму, з огляду на їх правову природу, учасників  та наслідки, є складними та надзвичайно важливими. Захист виборчих прав, свобод і законних інтересів забезпечується наявністю регламентованої адміністративної та судової процесуальної форми.

Слухачки та слухачі спеціальної підготовки на тренінгу Особливості провадження у справах, пов’язаних із виборчим процесом, процесом референдуму” ґрунтовно проаналізували норми  національного матеріального та процесуального законодавства, а також Європейської конвенції та практики Європейського суду при судовому розгляді справ зазначеної категорії.

Тренерами на цьому занятті були судді Олег Аінсімов та Ігор Панікара.

Виконавче провадження – це завершальна стадія судового провадження, яка спрямована на обов’язкове виконання судових рішень. Тому тренінг на тему: “Особливості провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби, приватного виконавця” також є складовою програми спеціальної підготовки майбутніх суддів.

На цьому тренінгу обговорюються питання щодо процесуальних особливостей у цій категорії справ:

-  адміністративна юрисдикція (окрема увага питанням розмежування предметної юрисдикції справ визначеної категорії між окружними адміністративними судами та місцевими судами як адміністративними)

-  предмет оскарження

-  строки звернення.

Щодо строків звернення до суду та порядку їх обчислення тренери надавали практичні поради.

Особлива увага зверталася на підготовку та безпосередньо судовий розгляд справ із приводу оскаржень рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби, приватного виконавця. Майбутні судді практичне завдання, яке покликане визначити їх готовність ухвалювати рішення в ситуаціях, які містять протиріччя або недостатньо врегульовані процесуальним законодавством.

Цей тренінг для кандидатів та кандидаток на посаду судді проводили судді Діана Гнап та Андрій Петричкович.

Проведені тренінги є практично–орієнованими та адаптованими до потреб цільової аудиторії – майбутніх суддів. У підготовлених матеріалах цих тренінгів є експрес-опитування  за допомогою електронної системи клікерів,  презентації Power–Point і практичні завдання для роботи малих групах.

Після проходження зазначених тренінгів майбутні судді набудуть відповідних професійних знань, умінь  і навичок, необхідних для належного судового розгляду справ різних категорій, а також будуть сприяти розумінню ними суспільства, для якого вони будуть працювати в найближчому майбутньому.