Національна школа суддів України

Вердикт суду у сфері публічно–правових відносин

13 червня 2018 року у Львівському регіональному відділенні для кандидатів та кандидаток на посаду судді проводиться тренінг на тему: “Написання судових рішень в адміністративному судочинстві”.

Відповідно до ст. 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Основним актом реалізації судової влади є судове рішення у справі (провадженні).

Із кандидатами та кандидатками на посаду судді цей тренінг проводили судді Діана Гнап та Олег Кравців.

На тренінгу “Написання судових рішень в адміністративному судочинстві” учасники та учасниці спеціальної підготовки вивчали:

- класифікацію та види судових рішень та їх процесуально–документальне оформлення

- структуру та зміст судового рішення, зокрема в позовному провадженні за новелами Кодексу адміністративного судочинства України

- міжнародні стандарти щодо обґрунтування судового рішення

- особливості викладення та оформлення різних видів ухвал.

Підготовка на тренінгу супроводжувалася експрес–опитуваннями за допомогою електронної системи клікерів, презентаціями Power Point і виконаннями практичних завдань у групах. Практичні завдання були спрямовані, зокрема на аналіз помилок у судовому рішенні. Вони розраховані на те, щоб майбутні судді змогли застосувати нові знання, отримані на тренінгу, виявили помилки та визначили шляхи їх усунення.

Значну увагу на тренінгу приділено підготовці резолютивної частини рішення суду, оскільки вона є завершальною та відображає результат вирішення справи адміністративної юрисдикції, а тому повинна містити чіткі та вичерпні висновки щодо всіх вимог, які були предметом адміністративного позову.

Майбутні судді навчилися в ході тренінгу знаходити правове обґрунтування судового рішення, виробити навички написання логічно–узгодженого, чітко викладеного, однозначного для розуміння тексту рішення в адміністративному судочинстві, яке внесе юридичну визначеність у спірні публічно–правові відносини.