Національна школа суддів України

Актуальні напрями взаємодії

24 липня 2017 року в Національній школі суддів України відбулася робоча зустріч з  координатором Спільного Проекту Ради Європи та Європейського Союзу  “Боротьба з корупцією – відкритий простір для консультацій”.

Проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна проінформувала Координатора Проекту про роль та функції Національної школи суддів України, пріоритетні напрямки діяльності установи. Окремо пані Шукліна наголосила, що заходи по вивченню антикорупційного законодавства один із пріоритетів у процесі підготовки суддів. Зміни в антикорупційному законодавстві повинні бути належно відображені у правозастосуванні, тому  Національна школа суддів України працює над вдосконаленням відповідних курсів і програм, активно підвищує рівень підготовки викладачів – наголосила пані Шукліна.

Координатор Зара Ахмадова у свою чергу розповіла про місію та завдання Спільного Проекту Ради Європи та Європейського Союзу  “Боротьба з корупцією – відкритий простір для консультацій”. Зокрема,  міжнародна підтримка матиме на меті посилити потенціал щодо протидії корупції в державних органах, судовій владі, прокуратурі та правоохоронній системі.  Крім того, метою проекту є покращення правової бази у сфері етики та правил поведінки, конфлікту інтересів, заборони чи обмеження певних дій, декларування власності, доходів.

Начальник відділу-радник відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Шаповалова  розповіла про стан розробки та запровадження антикорупційної тематики у програми підготовки суддів. Однак для розвитку відповідних напрацювань необхідно проаналізувати та узагальнити практику розгляду судами справ стосовно корупційних правопорушень – відмітила пані Шаповалова.

Під час зустрічі обговорювалась також можливість залучення експертів Ради Європи до розробки навчальних курсів/тренінгів для суддів з актуальних питань кваліфікації корупційних правопорушень, встановлення ознак корупційних правопорушень. Дискутувалось питання запровадження розроблених курсів у програми підготовки суддів, їх апробації, підготовки тренерів. Серед можливих напрямів взаємодії сторони бачать також спільну розробку посібників, створення дистанційного курсу для суддів з питань антикорупційного законодавства і практики його застосування. Також було досягнуто домовленості про взаємодію у форматі моніторингу судової практики та періодичного обговорення в режимі круглих столів ефективності матеріалів навчальних курсів та шляхів їх удосконалення.

Тож, зважаючи на спільність завдань та цілей, ефективний розвиток вітчизняної суддівської освіти в питаннях запобігання та боротьби з корупцією матиме відчутну підтримку з боку міжнародного співтовариства.