Національна школа суддів України

Засідання Проєктної Ради Ініціативи “Модельні суди”

26 червня 2020 року проректор Національної школи суддів України Анатолій Костенко взяв участь у засіданні Проєктної Ради Ініціативи “Модельні Суди”, організованому Проєктом ЄС “Право-Justice” у форматі відеоконференції.

Учасниками заходу також були представники Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, голів 6 модельних судів, представників Консультативної місії Європейського Союзу, Представництва Європейського Союзу в Україні, міжнародних та національних експертів Проекту ЄС “Право-Justice”.

У вітальному слові проректор Національної школи суддів України Анатолій Костенко відзначив активну діяльність Національної школи суддів України в процесі реалізації ініціативи “Модельні суди” шляхом проведення у співпраці зі згаданим вище Проєктом семінарів для голів і керівників апаратів судів, а також суддів та працівників апаратів судів  щодо впровадження модельних рішень у судах. Також Анатолій Костенко інформував учасників заходу, що в умовах карантину основний акцент лежить саме на дистанційному навчанні, з-поміж іншого це навчання співробітників Служби судової охорони.

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант доповіла про поточний стан та загальний прогрес реалізації Ініціативи “Модельні суди”, а саме: про напрацювання, судову безпеку, допомогу модельним судам в протидії пандемії COVID-19. Поліна Лі, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice”, інформувала про досягнення Ініціативи “Модельні суди” та провела оцінку потреб судів у безпековому обладнанні.

У рамках заходу було оголошено про початок програми “Підготовка тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду”. Тренінговий курс стартуватиме з 15 липня 2020 року у форматі вебінару двічі на тиждень і буде спрямований на працівників апарату судів, представників Міністерства внутрішніх справ України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, юристів.

У перспективі заплановано створення майданчику для партнерів Проєкту, судів, де буде можливість обмінюватися модельними рішеннями.