Національна школа суддів України

Застосування інноваційних технологій у роботі помічників суддів

20–24 вересня 2021 року Національна школа суддів України проводить у програмі “Zoom” підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів і консультантів місцевих загальних, апеляційних судів та Вищого антикорупційного суду.

Начальниця відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук відкрила навчальний захід, привітала учасників та ознайомила з порядком проходження онлайн-навчання і включеними до програми темами.

На початку підготовки разом з провідною науковою співробітницею відділу “Тестологічний центр” Національної школи суддів України, докторкою філософії в галузі “Право” Тетяною Богданевич  помічники суддів обговорили питання цифрової обізнаності у сфері  правосуддя,  дізнались про інноваційні технології, що можуть використовуватися в роботі працівників апаратів судів, перспективи їх розвитку та застосування з урахуванням міжнародного досвіду, отримають практичні рекомендації щодо роботи із цифровими інструментами, вивчили окремі питання цифрової безпеки щодо використання месенджерів та мобільних застосунків.

 Продовжив тематику цифрової обізнаності та використання можливостей мережі інтернет суддя Дергачівського районного суду Харківської області Владислав Овсянніков, виступ якого присвячено основам кібербезпеки для працівників апаратів судів.

З доповіді судді Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Лілії Карабак учасники дізнались про сучасні правила функціонування ефективної команди (суддя, помічник судді, секретар судового засідання). Корисні поради допоможуть працівникам апаратів судів організувати роботу в команді та забезпечити належну комунікацію для ефективного виконання своїх посадових обов’язків. Окреме заняття викладачка присвятила розгляду питань захисту прав споживачів у сфері споживання туристичних послуг та судовій практиці у вказаній категорії справ.

Розвинути навички саморегуляції та керування стресом у нестандартних ситуаціях як протидії професійному вигоранню, оволодіти методиками уникнення та вирішення конфліктних ситуацій учасники підготовки зможуть завдяки психологині відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліці Фарафоновій.

Про особливості спілкування працівників апарату суду з особами, які мають інвалідність, зокрема з порушеннями зору, слуху, психічними та інтелектуальними розладами, уроки особливого етикету, шляхи та проблемні питання розвитку інклюзивного суду слухачі підготовки дізнались з виступу судді Горохівського районного суду Волинської області Василя Сметани.

Суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина Котельва  запропонувала до вивчення актуальні питання застосування Закону України “Про судовий збір”, окремі аспекти визначення пільгових категорій учасників судового процесу, які звільнені від сплати судового збору, детально зупинилась на особливостях розподілу судових витрат між сторонами та правильності розрахунку ціни позову відповідно до вимог чинного законодавства.

Проблемні питання накладення арешту на майно, що виникають у діяльності слідчого судді, будуть темою доповіді судді Жовтневого районного суду міста Дніпра, кандидата юридичних наук Максима Ходаківського.

Директорка Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці Лілія Гуцал запропонує до опрацювання актуальні питання захисту права власності та судову практику розгляду справ зазначеної категорії Верховним Судом. Темою обговорення наступного заняття викладачки будуть процесуальні строки в цивільному судочинстві, порядок та особливості їх обчислення, строки загальної та спеціальної позовної давності в різних категоріях справ.

Начальник відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль запропонує до вивчення концепцію побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, обговорить можливості та особливості роботи автоматизованої системи документообігу суду та продемонструє на базі тестової системи порядок роботи з  електронними документами та електронною справою в ЄСІТС.

Під час навчання помічники суддів та консультанти матимуть можливість удосконалити свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків. Учасники заходу зможуть обмінятися досвідом, отримати відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.

Після закінчення підготовки працівники апаратів судів отримають Сертифікат Національної школи суддів України.