Національна школа суддів України

Антикорупційне законодавство та практика його застосування

22 травня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів проведено тренінг на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування”.

Розпочинаючи тренінг, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова  (модератор) ознайомила суддів з метою та навчальними цілями заходу, провела експрес- опитування з демонстрацією та обговоренням відео. Також Ольга Шаповалова  проаналізувала законодавство: міжнародні зобов’язання щодо запобігання корупції та чинне національне антикорупційне законодавство, розповіла про динаміку і тенденції в запобіганні та протидії корупції.

У ході дослідження важливого питання щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним із корупцією, головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська зосередила увагу суддів на аспектах запобігання корупції. Жвава дискусія розгорнулася під час обговорення питань щодо обов’язкової повної перевірки декларацій службових осіб, моніторингу способу життя та створенню інституту викривачів.  Суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова (модератор тренінгу)  детально зупинилась на  розгляді питання щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів і залучила суддів до обговорення питань: “Що Ви вважаєте конфліктом інтересів?”, “Які ситуації можуть призвести до виникнення конфлікту інтересів?”, “Чи є в запропонованій ситуації конфлікт інтересів?”,“Які шляхи запобігання та врегулювання конфлікту інтересів?”. Викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Терлецький визначив із суддями види відповідальності (дисциплінарна, цивільно-правова, адміністративна та кримінальна) та обговорив із ними відеоролик про хабарництво “Історія одного лісу”.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.