Національна школа суддів України

19 грудня 2013 р. м. Київ. Міжнародна науково-практична конференція “Стандарти підготовки суддів: міжнародний досвід, завдання для України”

19 грудня 2013 року  у місті Києві Національна школа суддів України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Справедливе правосуддя” та у співпраці з Верховним Судом України провела міжнародну науково-практичну конференцію “Стандарти підготовки суддів: міжнародний досвід, завдання для України”.

 



У конференції, яка відбулась напередодні третьої річниці діяльності Національної школи суддів України, взяли участь представники Адміністрації Президента України, народні депутати України, керівники Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів, керівники і члени Ради суддів України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, судді, представники вищих юридичних навчальних закладів, міжнародних та громадських організацій, працівники Національної школи суддів України.

Відкрив конференцію і привітав її учасників ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Радник Президента України Андрій Портнов виголосив вітання колективу Національної школи суддів України від Президента України Віктора Федоровича Януковича.

Від Верховного Суду України учасників конференції привітав його голова - Ярослав Романюк.

Цікавою і змістовною була промова Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігоря Самсіна, в якій він торкнувся історії створення та становлення Національної школи суддів України.

Привітання прозвучали також і від Голови Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України, члена Вищої ради юстиції Лідії Ізовітової, Голови Ради суддів України Василя Онопенка, Голови Союзу юристів України, Президента Всесвітньої Асоціації юристів Валерія Євдокимова, заступника Голови ДСА України Володимира Півторака.

Урочиста частина конференції завершилась підписанням договору про співпрацю між Верховним Судом України (Я.Романюк) та Національною школою суддів України (М.Оніщук). а також договорів про співпрацю між Національною школою суддів України і Радою суддів України (В.Онопенко), Вищим господарським судом України (В.Татьков), Вищим адміністративним судом України (І.Темкіжев), Апеляційним судом міста Києва (Г.Крижанівська, заступник голови).  Сторони домовились про здійснення спільної діяльності, що спрямована на підготовку висококваліфікованих кадрів для судової системи, науково-методичне забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції, підвищення якості здійснення правосуддя в Україні на засадах верховенства права.

     

Пленарне засідання конференції відкрив в якості модератора Микола Оніщук. Ректор представив бачення інституційного розвитку установи, виступивши із доповіддю: «Роль Національної школи суддів України в підготовці кадрів для судової системи: реалії та перспективи».

Наступною прозвучала промова  керівника Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Справедливе правосуддя” Девіда Майкл Вона. Він представив увазі учасників конференції доповідь: «Професійні якості судді: міжнародний досвід та його застосування».

Свіжий погляд на тему «Інноваційні методики у підготовці суддів» представила у своєму виступі суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко.

 Як за передовими стандартами готують суддів розповів у своїй доповіді «Європейські стандарти та тенденції підготовки суддів» головний експерт Проекту Європейського Союзу “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні”, віце-президент Міжнародної асоціації суддів Віргіліюс Валанчюс.

Голова Координаційного суддівського центру, Голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко виступив із ґрунтовною доповіддю «Періодичне навчання суддів та координаційні практики».

Про накопичений досвід з підготовки адміністраторів судів розповіла гість зі США,  директор Програми судового адміністрування Університету штату Мічиган доктора Морін І. Корнер у виступі «Безперервна професійна освіта для працівників судів».

Широту поглядів і практик щодо підготовки суддів у доповіді «Освіта суддів – міжнародний досвід» продемонстрував директор з юридичних та освітніх питань Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Дональд Чіассон.

Завершувала пленарну частину доповідь директора Міжнародного фонду “Центр суддівських студій” Наталії Верещинської на тему «Незалежність закладу суддівської освіти – наріжний принцип ефективної системи підготовки та підвищення кваліфікації суддів».

Закриваючи конференцію, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук підсумував виступи, подякував її учасникам і гостям за плідну роботу, вітання та увагу до Національної школи суддів України. 

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Привітання з нагоди третьої річниці діяльності Національної школи суддів України