Національна школа суддів України

Функціонування системи правосуддя в умовах війни

23 травня 2022 року ректор Микола Оніщук взяв участь у третьому засіданні Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні, яке традиційно проходило під керівництвом народного депутата Сергія Демченка.

У ході засідання було продовжено предметні дискусії щодо ключових напрямів поточного стану фінансування органів судової влади, законодавчих ініціатив Національної школи суддів України, концепції законопроєкту про відновлення повноважень суддів, призначених строком на п’ять років, та концепцію законопроєкту щодо спрощення процедури добору суддів.

У своєму виступі Микола Оніщук відмітив, що суттєвому зменшенню фінансового навантаження української судової влади сприятиме внесення відповідних змін до процесуального законодавства щодо запровадження повноцінного електронного документообігу в судах. Прикладом можуть слугувати судові системи європейських країн, зокрема Німеччини, яка вже до 2024 року планує повністю перейти до електронного правосуддя.

Ректор також наголосив, що наразі у суддів є нагальна потреба в оволодінні необхідними знаннями та практикою правозастосування у справах щодо воєнних злочинів, оскільки вони не мають належного досвіду та інструментарію для застосування новел Кримінального кодексу України, які регулюють правові питання у подібних справах. Тому Національна школа суддів України останні місяці скеровує максимальні ресурси для методичної та методологічної підготовки українського суддівського корпусу з проблематики застосування ст. 438 ККУ та міжнародного гуманітарного права в цілому. У Школи для цього є відповідні навчальні можливості та підтримка міжнародних партнерів. 

До наступного засідання готуються відповіді пропозиції та рішення щодо озвучених питань.

Наступне засідання відбудеться 30 травня о 14.00 годині.