Національна школа суддів України

Удосконалення навичок у виготовленні судових рішень

17 травня 2018 року в місті Києві проводився одночасно в п’яти групах тренінг “Особливості написання судових рішень”.

Цей курс як і попередні проводився в інтерактивній формі. Зважаючи на великий об’єм та складність тренінгу до його проведення залучено 14 тренерів. Судді Оксана Блажівська, Олеся Дупляк, Наталія Зебелян, Володимир Гевко, Ярослав Боровець, Тетяна Дудар, Олена Коротун, Олександр Крижний, Алла Руденко, Ігор Вечірко, Олег Мельник, Олексій Омельян, Андрій Потапенко та професор кафедри цивільного, господарського права та процесу Академії адвокатури України Оксана Хотинська-Нор роз’яснювали слухачам види, структуру та зміст судового рішення, особливості мови та стилю написання судових рішень у господарському судочинстві та особливості написання судових рішень в окремих категоріях спорів, зокрема, земельні та корпоративні спори у справах, пов'язаних з укладанням, виконанням та розірванням господарських договорів.

Найбільшим випробуванням для майбутніх суддів став модуль цього тренінгу “Особливості написання судових рішень в окремих категоріях спорів”, оскільки більшість із них не працювали в господарській юрисдикції.

Судді Ігор Вечірко, Олексій Омельян, Ярослав Боровець у всіх групах акцентували увагу слухачів і слухачок на відмінностях написання судових рішень у процедурах банкрутства від судових рішень у позовному провадженні.

Суддя Оксана Блажівська ознайомила слухачів із загальними способами захисту права інтелектуальної власності та важливості розуміння підвідомчості господарським судам справ, до початку роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності, у спорах, пов'язаних з використанням у господарському обороті об'єктів інтелектуальної власності, коли склад учасників спору відповідає приписам статті 4 ГПК України та з визнанням недійсними документів, які засвідчують право на об'єкти інтелектуальної власності (свідоцтва, патенти), стосуються питань права власності на відповідні об'єкти та за своїм характером є цивільно-правовими чи господарсько-правовими й не належать до числа публічно-правових спорів.

Програмою тренінгу передбачено багато завдань для практичного застосування слухачами знань щодо вирішення модельних справ, мозковий штурм, декілька навчальних відеороликів. Ці методи допомогли отримати навички та знання розуміння особливостей мотивувальної та резолютивної частин рішень господарського суду. Майбутні судді обговорювали завдання в малих групах, слухали коментарі викладачів, дискутували, обмінювалися думками та задавали питання, пов’язані з особливостями написання рішень залежно від форми судового процесу, суддям, що здійснюють правосуддя в окремих категоріях справ. Це є важливо для слухачів і слухачок напередодні проведення підсумкового контролю успішності виконання слухачами ІІI блоку Програми, оскільки запам’ятовується останнє.

Викладачі задоволені високою вмотивованість майбутніх суддів та жагою до самостійного мислення та вміння обґрунтовувати свою позицію.

Тренінг “Особливості написання судових рішень” надасть можливість кандидатам і кандидаткам на посаду судді вдосконалити свої навички у виготовленні судових рішень відповідно до процесуальних вимог щодо їх структури та змісту.

Майбутні судді будуть вміти логічно та обґрунтовано викладати з урахуванням специфіки викладення мотивувальної та резолютивної частин судових рішень в деяких категоріях господарських спорів, зокрема у справах про банкрутство, виготовляти судове рішення мовою та стилем, зрозумілими і доступними для всіх адресатів.