Національна школа суддів України

Удосконалення технології фіксації судового процесу

2 березня 2018 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділення Національної школи суддів України проведено семінар для працівників апарату Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду на тему: “Фіксування судового процесу технічними засобами”.

У семінарі взяли участь 27 слухачів.

Відкриваючи семінар, проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України Анатолій Костенко представив директора Дніпровського регіонального відділення Олександра Мартиненка, призначеного на посаду 1 березня 2018 року.

У своєму виступі Олександр Мартиненко розповів про своє бачення нових перспективних завдань щодо підготовки суддів та працівників апаратів судів у регіональному відділенні.

На початку семінару голова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун звернув увагу, що на виконання положення частини 3 статті 62 Кодексу адміністративного судочинства України, у редакції Закону України від 03.10.2017 року № 2147-VІІІ, передбачено здійснення помічником судді за дорученням судді повноважень секретаря судового засідання у разі його відсутності, а тому підготовка помічників суддів на цьому семінарі є дуже актуальною і своєчасною.

Володимир Поплавський представив викладацький склад, а Алла Баштанник ознайомила з регламентом та програмою семінару.

На початку семінару заступник керівника апарату суду Анна Тальян провела огляд нормативної бази, що затверджує порядок фіксування судового процесу технічними засобами, а саме – розглянула з учасниками  наказ Державної судової адміністрації України від 20.09.2012 № 108 “Про затвердження Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу судового засідання”.

Про технологію фіксації судового процесу й обов’язки посадових осіб, які здійснюють фіксування судового засідання за допомогою технічного засобу, а також про передачу фонограми судового засідання до суду апеляційної та касаційної інстанції розповіла начальник відділу по роботі зі зверненнями громадян та надання інформації Тетяна Портненко.

Актуальною для учасників семінару була лекція щодо створення архівних та робочих копій фонограм судового засідання й ознайомлення з правилами зберігання робочих копій, яку провів заступник начальника відділу інформаційно-технічного та матеріального забезпечення Андрій Звєрєв.

Секретар судового засідання Андрій Троянов поділився власним досвідом роботи з технічними засобами і зосередив увагу на вирішенні проблем, що виникають при фіксування судового процесу судового засідання.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.