Національна школа суддів України

V ПІВДЕННО-УКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ

6 вересня 2019 року в місті Одесі за підтримки програми USAID “Нове правосуддя” та Проекту Європейського Союзу “Право-Justice” проходить V Південно-український форум, на якому обговорюються актуальні теми: “Суддівська етика: Кодекс і практика” та “Альтернативні способи вирішення спорів”.

Вітальними словами форум відкрили Денис Бугай,  Президент Асоціації правників України; Йосип Бронз, Голова Ради адвокатів Одеської області; Наталія Петрова, заступник керівника Програми USAID “Нове правосуддя”; Довидас Віткаускас, Керівник Проекту ЄС “Право-Justice”; Єгор Краснов, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів  України, суддя Верховного Суду, кандидат юридичних наук;  Світлана Сергєєва, Голова відділення АПУ в Одеській області.

Від Національної школи суддів України для участі у форумі була запрошена Ольга Шаповалова, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук. Під час обговорення першої теми “Суддівська етика: Кодекс і практика” Ольга Шаповалова виступила з міні-лекцією, у якій презентувала аналіз дисциплінарної практики Вищої Ради правосуддя за порушення суддями етичних правил.

Член Вищої ради правосуддя, суддя Харківського апеляційного суду, викладач Національної школи суддів України Лариса Швецова розповіла учасникам форуму про роботу Вищої ради правосуддя з розгляду дисциплінарних проваджень щодо суддів, навела статистичні дані щодо кількості скарг про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, розглянутих ВРП, та питому вагу серед них тих скарг, що стосувалися  порушень суддями етичних норм; конкретними прикладами проілюструвала окремі випадки притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності за порушення ними етичних стандартів.

Суддя окружного суду США з питань банкрутства штату Юта Вільям Т. Турман, член Комітету з питань кодексів поведінки Суддівської конференції США, поділився досвідом Сполучних Штатів Америки із забезпечення дотримання правниками високого рівня професійної етики та взаємодії суддів, адвокатів і прокурорів.

На форумі жваво обговорювалися сучасні виклики для суддівської етики, враховуючи погляд суддів та громадянського суспільства, а також актуальні питання медіації та врегулювання спорів за участю судді.