Національна школа суддів України

Особливості здійснення цивільного та кримінального судочинства в умовах воєнного стану

12–14 вересня 2022 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів.

Підготовку відкрив  директор Дніпровського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Володимир Поплавський, який привітав учасників та ознайомив із тематикою триденної програми підготовки.

Активну участь у навчальних заходах приймають судді Касаційних судів у складі Верховного Суду.

Питання щодо застосування ефективного способу захисту порушеного права та актуальну практику Верховного Суду освітлить кандидат юридичних наук Андрій Грушицький.

Цікавою та корисною для слухачів буде лекція щодо актуальної практики розгляду земельних спорів доктора юридичних наук, професора Євгена Петрова.

Питанням диференціації процесуальної форми щодо проваджень і процедур: проблемні питання приділить увагу кандидат юридичних наук, доцент Наталія Сакара.

Суддя Черкаського районного суду Черкаської області Олександр Мірошниченко ознайомить слухачів з актуальною судовою практикою з розгляду цивільних справ у спорах щодо права власності.

Про кримінально-правову характеристику військових злочинів розповість суддя Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Анастасія Михальченко.

Під час лекції судді Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, доктора філософії в галузі права Олексія Нестеренка слухачі дізнаються про відповідальність за військові адміністративні правопорушення.

Суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Тетяна Штих розгляне питання щодо допиту неповнолітніх у кримінальному процесі та залучить суддів до обговорення практичних навичок.

Корисним для професійного зростання буде виступ судді Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максима Ходаківського, в якому він розповість про судовий контроль за виконанням судових рішень.

Cуддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина Маліновська обговорить зі слухачами окремі аспекти розгляду заяв про відновлення втраченого судового провадження в умовах воєнного стану.

З правовими позиціями Верховного Суду щодо особливостей розгляду житлових спорів та оглядом рішень Європейського суду з прав людини ознайомить головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя у відставці Віра Гайдук.

Менеджер проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України в забезпечені кращого доступу до правосуддя” Ірина Кушнір висвітлить питання стосовно застосування Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя місцевими загальними судами та зробить огляд практики Європейського суду з прав людини за 2018–2021 роки, які є актуальними при здійсненні правосуддя в Україні.

Під час триденної підготовки слухачі матимуть можливість обговорити з викладачами проблемні питання здійснення цивільного і кримінального судочинства в умовах воєнного стану.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.