Національна школа суддів України

Адаптація українського законодавства до європейських стандартів

11 липня 2022 року ректор Микола Оніщук взяв участь у засіданні Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України, яке проходило під керівництвом Спікера Парламенту Руслана Стефанчука.

Під час засідання Руслан Стефанчук зауважив, що наразі пріоритетним завданням для нашої держави є перейняття правової системи ЄС, тобто приведення національного законодавства у відповідність до аcquis communautaire. Насамперед, Спікер Парламенту України виокремив три важливих питання, які потрібно вирішити задля досягнення зазначеної вище мети. По-перше, верифікувати всі законодавчі ініціативи з Європейською радою та Європейською комісією. По-друге, розділити, які директиви ЄС можливо впровадити через законодавчі акти, а які – через регламентні або технічні норми. Тут важливо розмежувати відповідальність Парламенту та Кабміну, щоб кожен з них був ефективним на своєму місці. По-третє, напрацювати єдиний підхід до впровадження директив.

Микола Оніщук у своєму коментарі підкреслив важливість врахування часових пріоритетів щодо напрямків адаптації українського законодавства до європейських стандартів. Ректор також наголосив на важливості досягнення стандартів ЄС в сфері правосуддя та формування відповідних практик, які відповідали б засадам визначених у висновках Венеційської комісії, Рекомендаціях Консультативної ради європейських суддів, Європейської Хартії суддів, рішеннях Європейського суду з прав людини.

У межах засідання керівники робочих груп за напрямками законопроектної роботи поінформували про визначені цілі та завдання, а також підтвердили готовність членів своїх секцій до активної і оперативної діяльності у процесах адаптації національного законодавства до європейських стандартів.