Національна школа суддів України

Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з корупцією

7 жовтня 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів провела тренінг “Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з корупцією”.

Вітальними словами захід розпочала викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Ольга Короткова, яка зазначила, що під час тренінгу судді проаналізують судову практику у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, та з’ясують особливості кваліфікації адміністративних правопорушень, передбачених главою 13-А Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тренінг провели  суддя Київського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Муратова, суддя Шевченківського районного суду міста Києва Лариса Радуцька, суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області, кандидат юридичних наук Сергій Глубоченко, суддя Дарницького районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Петро Заруба та головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), кандидат юридичних наук, доцент Наталія Ахтирська.

Доповідачі під час презентацій зосередили  увагу суддів на міжнародних стандартах та національному законодавстві з питань запобігання корупції, розкрили важливі питання стосовно порушення вимог фінансового контролю, порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків та порушення обмежень стосовно сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. Актуальним було обговорення порушення вимог щодо запобігання, врегулювання конфлікту інтересів та незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв’язку виконання службових або визначених законом повноважень. Корисною для професійного зростання суддів була модерована дискусія щодо порушення законодавства у сфері оцінки впливу на довкілля та порушення заборони розміщення ставок на спорт, пов’язаних з маніпулюванням офіційним спортивним змаганням.

Під час тренінгу судді проаналізували судову практику у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, та вирішували проблемні питання, що виникають у ході розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Повний текст програми тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.