Національна школа суддів України

Адмінправопорушення на транспорті: судовий розгляд

20 січня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів із десяти областей онлайн–семінар “Особливості розгляду окремих категорій справ про адміністративні правопорушення на транспорті”.

Розпочав роботу дистанційного заняття директор Дніпровського регіонального відділення Олександр МАРТИНЕНКО.

Викладачами зазначеного заняття були судді Андрій КОШЛЯ, Лілія ДАРАГАН, Андрій ЛЕВЧЕНКО та Дмитро ПАРФЬОНОВ. У своїх презентаціях вони розкрили питання щодо дотримання прав особи на безпечне користування транспортом;  обставин, що підлягають з’ясуванню під час розгляду справ про адміністративні правопорушення на транспорті; судової практики розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 124 КУпАП, а також ті, що мають бути вирішені суддею при накладанні адміністративного стягнення.

Корисною для суддів була доповідь старшого викладача кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Максима ШЕВЯКОВА який надав інформацію стосовно загальної характеристики адміністративних правопорушень на транспорті та підвідомчості розгляду таких справ.

Під час онлайн–семінару судді разом зі старшим судовим експертом лабораторії інженерно–транспортних і технічних досліджень Дніпропетровського науково–дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Андрієм ІСКОНДЯРОВИМ обговорили питання, що виникають у зв’язку з призначенням автотехнічної експертизи, встановлення обставин дорожно–транспортної пригоди та отримали практичні рекомендації викладача з підготовки необхідних документів і матеріалів для проведення експертизи.

Заінтересованість та жваве обговорення викликала презентації судді Олексія НЕСТЕРЕНКА та професора кафедри державно–правових дисциплін факультету № 2 Криворізького навчально–наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук Миколи ВЕСЕЛОВА щодо розгляду в суді справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 130 КУпАП.

У ході дистанційного семінару судді мали можливість обговорити актуальні питання, що виникають при розгляді таких справ у суді, обмінятися думками щодо їхнього вирішення.