Національна школа суддів України

Актуальні питання доказування в адміністративному судочинстві – в полі зору викладачів

Тренінг для тренерів відкрили проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, професор Наталія Шукліна, директор курсу - головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), доктор юридичних наук Василь Андрійцьо, а також  менеджер проекту “Розробка стандартизованих програм підготовки суддів” Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца. У своєму виступі Наталія Шукліна наголосила, що перед Національною школою суддів України поставлені важливі завдання підготовки суддів та спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді. З цією метою відповідно до Концепції національних стандартів суддівської освіти розробляються нові тренінги, до яких належить і тренінг з навчального курсу “Докази і доказування в адміністративному судочинстві”. Василь Андрійцьо наголосив на важливості єдиного підходу до викладання розробленого курсу як у місті Києві, так і у всіх регіональних відділеннях.  Наталія Беца висловила високу оцінку діяльності НШСУ з розробки та впровадження тренінгів та зазначила про ефективну співпрацю між Національною школою суддів України і Координатором проектів ОБСЄ в Україні.           

Першу тему тренінгу суддя Полтавського окружного адміністративного суду Олександр Кукоба та суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Василь Ільків  виклали у форматі лектор-лектор та детально зупинились на розкритті питання щодо особливостей доказування в адміністративному судочинстві.

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Алла Руденко акцентувала увагу суддів на порядку надання доказів учасниками адміністративного процесу та витребування доказів судом.

Суддя Київського окружного адміністративного суду Анна Шевченко презентувала питання забезпечення доказів.

Активну дискусію викликав виступ судді Окружного адміністративного суду міста Києва Дмитра Костенка щодо розгляду заяви про неприйнятність доказів.

Суддя Вінницького апеляційного адміністративного суду Тетяна Сапальова виступила з міні-лекцією щодо визначення предмету доказування та залучила майбутніх викладачів до виконання практичних завдань. 

Ірина Желтобрюх, суддя Київського апеляційного адміністративного суду,  змодерувала  вирішення практичного завдання після перегляду відеофільму, що був знятий працівниками відділу підготовки викладачів (тренерів) спільно з відділом інформаційних технологій НШСУ за участю проректора Володимира Мазурка.