Національна школа суддів України

Актуальні питання написання судових рішень у світлі новел процесуального законодавства

25 та 26 червня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України за підтримки Проекту Координатора проектів ОБСЕ в Україні “Удосконалення суддівської освіти і навчання” провела засідання двох груп  розробників навчальних курсів у форматі тренінгів, присвячених актуальним питанням написання судових рішень у світлі новел процесуального законодавства (кримінальне та адміністративне судочинство). 
              Зміни в процесуальному законодавстві називають квінтесенцією судової реформи, оскільки без якісно виписаної процедури судового розгляду неможливо забезпечити ефективну та злагоджену роботу судів всіх інстанцій.
             Внесення процесуальних змін і новел ставить багато питань щодо практичного їх застосування, у тому числі і при написанні судових рішень. 
            Розробка та запровадження в навчальний процес підготовки суддів вищезазначених новел процесуального законодавства сприятиме формуванню єдиної судової практики щодо написання судових рішень з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів громадян.
          За наслідками роботи членами робочої групи розроблені програми тренінгів та проведено попередню роботу по їх опрацюванню та наповненню (міні-лекції з презентаціями, практичні завдання для роботи в групах, експрес-опитування та загальні обговорення тощо).
           Директором навчальних курсів та керівником робочих груп є Валентина Кузьменко – заступник начальника відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України, а до їх складу увійшли досвідчені судді різних юрисдикцій: Олександр Джулай, Альбіна Кадегроб, Галина Станковська, Світлана Яковлєва, Микола Дідик, Єлизавета Ковтюк, Ольга Короткова (кримінальна юрисдикція); Михайло Гуцал, Олександр Зінченко, Василь Ільков, Олена Калашнікова, Яна Макаренко, Олександр Ситников (адміністративна юрисдикція).
           Організаційне супроводження здійснювали провідний  науковий співробітник відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України Ганна Бахарєва та асистент проектів у сфері верховенства права та прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Ніна Решетар.

25 та 26 червня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України за підтримки Проекту Координатора проектів ОБСЕ в Україні “Удосконалення суддівської освіти і навчання” провела засідання двох груп  розробників навчальних курсів у форматі тренінгів, присвячених актуальним питанням написання судових рішень у світлі новел процесуального законодавства (кримінальне та адміністративне судочинство). Зміни в процесуальному законодавстві називають квінтесенцією судової реформи, оскільки без якісно виписаної процедури судового розгляду неможливо забезпечити ефективну та злагоджену роботу судів всіх інстанцій.

Внесення процесуальних змін і новел ставить багато питань щодо практичного їх застосування, у тому числі і при написанні судових рішень. Розробка та запровадження в навчальний процес підготовки суддів вищезазначених новел процесуального законодавства сприятиме формуванню єдиної судової практики щодо написання судових рішень з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів громадян. За наслідками роботи членами робочої групи розроблені програми тренінгів та проведено попередню роботу по їх опрацюванню та наповненню (міні-лекції з презентаціями, практичні завдання для роботи в групах, експрес-опитування та загальні обговорення тощо). Директором навчальних курсів та керівником робочих груп є Валентина Кузьменко – заступник начальника відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України, а до їх складу увійшли досвідчені судді різних юрисдикцій: Олександр Джулай, Альбіна Кадегроб, Галина Станковська, Світлана Яковлєва, Микола Дідик, Єлизавета Ковтюк, Ольга Короткова (кримінальна юрисдикція); Михайло Гуцал, Олександр Зінченко, Василь Ільков, Олена Калашнікова, Яна Макаренко, Олександр Ситников (адміністративна юрисдикція). Організаційне супроводження здійснювали провідний  науковий співробітник відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України Ганна Бахарєва та асистент проектів у сфері верховенства права та прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Ніна Решетар.