Національна школа суддів України

Актуальні питання щодо запобігання та виявлення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних із корупцією

7 лютого 2020 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для працівників апаратів місцевих та апеляційних господарських судів, а також співробітників Служби судової охорони у Дніпропетровській області на тему: “Антикорупційне законодавство. Виконання вимог Закону України “Про запобігання корупції”. Конфлікт інтересів. Фінансовий контроль”.

У вступному слові директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко і заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник представили викладачів, ознайомили із регламентом і програмою заходу, а також звернули увагу на актуальність вивчення питань запобігання та виявлення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних із корупцією.

Розпочала семінар доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Ганна Блінова, яка розповіла про механізми запобігання та протидії корупції у системі державної служби, зупинилася на основних положеннях Закону України “Про запобігання корупції” і зосередила увагу на юридичній відповідальності за корупційні та пов’язані із корупцією правопорушення.

Важливою частиною семінару була інтерактивна лекція головного державного ревізора-інспектора відділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області Максима Захарова щодо особливостей  Е-декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру з урахуванням змін, внесених Законом України від 2 жовтня 2019 року № 140-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції до Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VІІ “Про запобігання корупції””. Учасники семінару отримали фахові роз’яснення про порядок та строки подання електронних декларацій, особливості заповнення та розміщення їх в Єдиному державному реєстрі декларацій.

На завершення семінару слухачі взяли участь у  дискусії, під час якої обмінялися своїми думками й особистим досвідом щодо запобігання та виявлення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних із корупцією. Також для учасників було проведено анкетне опитування щодо актуальності та якості семінару.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.