Національна школа суддів України

Актуальні питання судової практики щодо передачі арештованих активів в управління Агентства з розшуку та менеджменту

4 березня 2021 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Агентством з розшуку та менеджменту активів провело онлайн-семінар для суддів місцевих загальних судів Запорізької області, Запорізького апеляційного суду та Господарського суду Запорізької на тему: “Налагодження ефективної взаємодії з правоохоронними органами та судами щодо залучення АРМА до виявлення та розшуку активів з метою накладення арешту на такі активи та з подальшою їх передачею в АРМА. Актуальні питання судової практики щодо передачі арештованих активів в управління АРМА”.

Вітальними словами навчальний захід відкрили директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко та т. в. о. начальника Південно-східного міжрегіонального територіального управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Олена Міронова, яка розповіла про основні досягнення Південно-східного міжрегіонального територіального управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів у 2020 році.

Суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максим Ходаківський та суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний розкрили актуальні питання судової практики щодо передачі арештованих активів в управління АРМА.

Представники Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Семен Мощенський, Вахтанг Бочорішвілі, Вікторія Степаненко висвітили питання щодо співробітництва АРМА з правоохоронними органами під час виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт, а також розглянули з учасниками семінару проблемні аспекти під час здійснення заходів з управління активами, переданими АРМА.

Про особливості захисту осіб, щодо майна яких вирішується питання про арешт, зокрема у випадках спеціального досудового та судового провадження, про особливості судового розгляду клопотань за участі адвокатів за призначенням, а також про практику захисту цієї категорії спорів розповів адвокат, голова секції відновного правосуддя Комітету захисту прав людини НААУ, адвокат-тренер системи БВПД, медіатор  Ігор Свєтлічний.

Судді активно обговорювали питання семінару та поділилися своїм досвідом щодо розгляду цих категорій спорів.

На завершення було проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності семінару.

Кожному судді, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.