Національна школа суддів України

Актуальні питання відповідальності за порушення антикорупційного законодавства

14 березня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України провела семінар для суддів та працівників апарату Оболонського районного суду на тему: “Актуальні питання запобігання та протидії корупції в Україні. Фінансовий контроль. Особливості роботи системи електронного декларування”.

Вітальною промовою захід відкрив начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який наголосив на актуальності та необхідності вивчення цієї теми, оскільки судді і працівники апарату суду як суб’єкти декларування обіймають посади з підвищеним корупційним ризиком.

Семінар провів професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат юридичних наук, доцент Ростислав Марчук.

Під час інтерактивної лекції викладач ознайомив учасників із загальними засадами антикорупційної політики, детально зупинився на видах фінансового контролю у сфері запобігання корупції, особливу увагу зосередив на антикорупційних деклараціях та повідомленнях, типових помилках та проблемних питаннях при їх заповненні. Жвавий інтерес викликало обговорення питання щодо відповідальності за порушення вимог фінансового контролю, зокрема, за порушення обмежень, визначених Законом України “Про запобігання корупції”.

Ростислав Марчук окреслив особливості роботи системи електронного декларування, процедури отримання, оновлення та зберігання електронного цифрового підпису та отримання інформації для заповнення декларації за допомогою електронного цифрового підпису.

Також під час семінару було обговорено питання щодо відповідальності за окремі види порушень у сфері корупції. Учасники мали можливість подискутувати на тему відмінностей між корупційними правопорушеннями та правопорушеннями, пов’язаними з корупцією.

Викладач ознайомив присутніх із національною судовою практикою  розгляду справ щодо порушення вимог фінансового контролю, притягнення осіб до відповідальності за правопорушення у сфері корупції та навів порівняльний аналіз із міжнародною практикою розгляду справ таких категорій.

На завершальному етапі учасники мали можливість обмінятися своїми думками, отримати відповіді на запитання та почути корисні практичні рекомендації від викладача.