Національна школа суддів України

Актуальні питання врегулювання земельних правовідносин в умовах воєнного стану

29 липня 2022 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський семінар “Земельні спори: особливості правозастосування та регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану” для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів. Предметом обговорення стали окремі аспекти розгляду спорів у сфері земельних правовідносин під час війни.

У вітальній промові проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна зауважила, що військова агресія РФ змусила терміново вносити зміни до законодавчих актів, які регулюють дуже важливі правовідносини в нашій державі. Мова йде майже про всі галузі права. Земельні спори є складною категорією справ, зокрема, у зв’язку із невизначеністю розмежування компетенції судів різних юрисдикцій з цього питання. Проректор звернула увагу присутніх, що програма навчального заходу складена на підставі питань, які виникають у суддів під час розгляду цієї категорії справ.

У проведенні всеукраїнського семінару взяли участь судді  Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду Наталія Сакара, Ольга Ступак, Євген Петров.

Модерувала захід директор Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

Під час семінару судді обговорили процесуальні питання застосування земельного законодавства в умовах війни. Детально проаналізували такі основні способи відновлення права власності на землю як віндикація, реституція та повернення. Зосередили увагу на особливостях розгляду спорів у сфері земельних правовідносин щодо оренди земельної ділянки під час дії воєнного стану.

У прикінцевій частині навчального заходу учасники та учасниці обговорили проблемні питання, обмінялися думками та отримали вичерпні, фахові відповіді від викладачів.