Національна школа суддів України

Актуальні питання захисту прав дітей у конфлікті з законом

20 лютого 2020 року в Національній школі суддів України в рамках українсько-нідерландського проекту “Зміцнення системи захисту дитини для дітей у конфлікті із законом” відбулося перше засідання робочої групи з розробки навчального курсу для суддів “Зміцнення системи захисту дітей у конфлікті з законом”.

У процесі роботи над підготовкою навчального курсу судді–розробники приділили особливу увагу національному та міжнародному законодавству з питань захисту прав дітей, правилам та етапам опитування дитини, психологічним особливостям допиту дітей, практиці Європейського суду з прав людини з питань захисту прав дітей. Під час розробки курсу була врахована практика роботи (дружні підходи) з дітьми на судовій стадії кримінального процесу, яка застосовується у Нідерландах.

За результатами засідання розробниками-викладачами підготовлено програму тренінгу, розроблено лекційні і практичні матеріали та визначено подальші кроки щодо залучення курсу до навчального процесу Національної школи суддів України. Апробація тренінгу запланована на 24 березня 2020 року.

До розробки та викладання навчального курсу залучені судді Валерія Бабко, Віталій Циктіч, Ганна Шендрікова, Тетяна Штих, начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Ганна Савченко та заступник начальника відділу міжнародного співробітництва Вікторія Семенюк.