Національна школа суддів України

Актуальні питання застосування законодавства та судова практика у сфері захисту економічної конкуренції, державної допомоги суб’єктам господарювання та заходів торговельного захисту

3 березня 2021 року Національна школа суддів України спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) у співпраці з Міжнародною організацією права розвитку в Україні (ІДЛО) в рамках реалізації проєкту “Тренінг з питань конкуренції та державної допомоги” провела круглий стіл для суддів на тему: “Актуальні питання застосування законодавства та судова практика у сфері захисту економічної конкуренції, державної допомоги суб’єктам господарювання та заходів торговельного захисту”.

Вітальними словами навчальний захід розпочали виконувачка обов’язків ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, Голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська, керівник проєкту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Вероніка Брадеуцану та директор Міжнародної організації права розвитку в Україні Леван Дучидзе.

Проведенню заходу передували тренінги для суддів, які відповідали запитам суддівської спільноти. Круглий стіл присвячено актуальним питанням застосування законодавства та судової практики у сфері захисту економічної конкуренції, державної допомоги суб’єктам господарювання та заходів торговельного захисту і буде сприяти обміну практичним досвідом між суддями, співробітниками Антимонопольного комітету України та запрошеними експертами.

Ураховуючи важливість тематики, до проведення круглого столу було запрошено двоє українських та четверо міжнародних експертів –  партнера-засновника адвокатської компанії “Арцінгер“, доктора юридичних наук Сергія Шкляра, консультанта з міжнародного торговельного права, викладача Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анну Гладштейн, юридичного секретаря в палаті судді Віктора Кройшица Суду загальної юрисдикції Європейського Союзу Ханса Петера Неля, суддю Стокгольмського суду з питань патентів та ринків Деніеля Северінссона та голову Управління у європейських справах Відомства з питань конкуренції та захисту споживачів Італії Джанлуку Сепе та консультанта з міжнародного торговельного права Маріо Бордалба Лайо. Модератором круглого столу виступила радник із правових питань Міжнародної організації права розвитку, кандидат юридичних наук Коптєва Олена.

Заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України  Богдан Львов відкрив засідання круглого столу доповіддю “Судова практика Верховного Суду у спорах, пов’язаних із антимонопольним та конкурентним законодавством”, розкрив зазначену тему, зупинившись на двох чинниках здорової конкуренції, а також навів статистичні дані щодо кількості справ оскарження рішень АМКУ і розповів про позитивні наслідки дії процесуальних фільтрів.

Заступниця голови Антимонопольного комітету України – державна уповноважена Наталія Буроменська розповіла про доказування антиконкурентних узгоджених дій (картелів) та елементів доказування,  проаналізувала статтю 35  та завершила свій виступ позитивним висловом стосовно здорової конкуренції, яка несе процвітання країні.

Доповідь судді Південно-західного апеляційного господарського суду Якова Савицького було присвячено проблемним питанням при розгляді спорів щодо застосування законодавства про захист економічної конкуренції в апеляційній інстанції, який  детально зупинився на розгляді статті 27 КАС України.

Під час виступу судді Господарського суду Івано-Франківської області Олени Малєєвої учасники розглянули особливості доказування у справах, пов'язаних із захистом економічної конкуренції, які обумовлюються тим, що антиконкурентні дії, як правило, мають прихований характер. Олена Малєєва  також зазначила, що необхідно запроваджувати певні правила та єдині підходи до оцінки доказів.

Під час виступу судді Господарського суду Дніпропетровської області Олександра Крижного увагу слухачів було зосереджено на питаннях застосування господарськими судами антиконкурентного законодавства та розкриття банківської таємниці (стаття 62 Закону України “Про банк’и і банківську діяльність”).

Суддя Господарського суду Харківської області  Оксана Макаренко розкрила особливості судового розгляду справ, пов’язаних з оскарженням рішень Антимонопольного комітету України.

Провідний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр” Національної школи суддів України Ніна Кучерук ініціювала   обговорення судових спорів за участі Антимонопольного комітету України та ознайомила з останніми тенденціями судової практики.

Партнер адвокатського об’єднання “Сергій Козьяков та Партнери” Сергій  Козьяков зосередив увагу суддів на співвідношенні заходів торговельного захисту та конкуренції, засобів торговельного захисту, правовому регулюванні засобів торговельного захисту та судовому перегляду стосовно оскарження рішень міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

Під час заходу викладач Анна Гладштейн поінформувала суддів щодо концепції, видів заходів торговельного захисту (антидемпінгові, компенсаційні та спеціальні заходи) та забезпечення їх виконання, а також відповідної нормативно-правової бази в Україні та ЄС.

Маріо Бордалба Лайо детально зупинився на важливості ролі Антимонопольного комітету України в торговельних розслідуваннях та Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, розкрив вплив заходів торговельного захисту на конкуренцію. Зацікавив суддів огляд національного митного законодавства та короткий розгляд справ Суду справедливості ЄС стосовно антидемпінгової поведінки.

Директор Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Антимонопольного комітету України Оксана Дягілєва окреслила виклики і шляхи їх вирішення під час розгляду справ, пов’язаних із наданням державної допомоги суб’єктам господарювання, розкрила загальні принципи функціонування системи державної допомоги та застосування статей 262, 233 (3), 263 (4) Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Після кожної презентації проходила жвава дискусія. Експерти брали активну участь під час засідання круглого столу, висвітлюючи цікавий і корисний матеріал із досвіду роботи своїх країн, відповідали на запитання суддів та залучали їх до активного обговорення. Судді набули професійних та юридичних навичок, отримали корисні рекомендації та обґрунтовані відповіді на запитання, що сприятиме їх професійному вдосконаленню.