Національна школа суддів України

Актуальні зміни у трудових правовідносинах та судова практика їх захисту

13 вересня 2022 року Національна школа суддів України провела для керівників апаратів, начальників та спеціалістів служб управління персоналом місцевих та апеляційних судів онлайн–семінар “Судовий захист трудових прав в умовах воєнного стану в Україні”.

Захід організовано та проведено спільно відділом підготовки викладачів (тренерів) та Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова висловила впевненість, що теми, які розглядатимуться на семінарі є важливими та інформативними, а спілкування викладацького складу із учасниками допоможе якісніше проаналізувати зміни законодавчих норм в галузі трудового права.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна у вступному слові зазначила, що в умовах воєнного стану законодавчі акти, що стосуються трудового права, зазнали змін, а тому важливо керуватись в роботі актуальними нормами.

До проведення навчання залучено лекторів: Стеллу Цибізову суддю Полтавського районного суду Полтавської області; Катерину Котельву суддю Галицького районного суду міста Львова; Людмилу Макаренко суддю Володарського районного суду Київської області; Валентину Маліновську суддю Шевченківського районного суду міста Києва; Максима Ходаківського суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська та Віру Гайдук головну наукову співробітницю відділу підготовки викладачів (тренерів), суддю у відставці. Захід модерувала Олена Умнова.

Серед тем, що виносились на обговорення були зміни прав та обов’язків роботодавця; питання оплати праці та відпусток; визначення поняття “сумісництва”; нові підстави припинення трудових відносин; укладання, розірвання та призупинення дії трудових договорів; особливості залучення до роботи деяких категорій працівників, а також гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків. Належної уваги було приділено судовій практиці застосування новітнього законодавства під час розгляду справ, пов’язаних з трудовими правовідносинами. Під час семінару учасники одержали фахові відповіді на всі запитання.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.