Національна школа суддів України

Аналіз корупційних ризиків у секторі юстиції

21 червня 2017 року в Національній школі суддів України проректор Володимир Мазурок зустрівся з експертом USAID з питань конституційної реформи та оцінки корупційних ризиків Вікторією Дженет, яка має зробити оцінку та аналіз актуальних питань щодо приведення українського законодавства до стандартів Ради Європи.

Так, експерт Вікторія Дженет коротко представила аналіз українського законодавства у сфері протидії корупції, судоустрою та статусу суддів (вона проаналізувала зміни до Конституції у сфері правосуддя, закони “Про судоустрій та статус суддів”, “Про Вищу раду правосуддя”, “Про запобігання корупції”, “Про Національне антикорупційне бюро України”, відповідні положення  Цивільного та Кримінального кодексів, Кодексу України про адміністративні правопорушення, процесуальних кодексів і низки підзаконних актів). Цей аналіз було проведено з метою виявлення потенційних уявних та існуючих корупційних ризиків у секторі юстиції України.

Проректор Володимир Мазурок звернув особливу увагу на актуальність підготовки суддів з питань суддівської етики, доброчесності та практики застосування антикорупційного законодавства.

Національна школа суддів України із цієї тематики запровадила курс для суддів, розроблений за національними стандартами суддівської освіти та з використанням інтерактивних методик. Практичні питання суддівської етики, доброчесності та застосування антикорупційного законодавства в обов‘язковому порядку включаються в усі без винятку програми підготовки суддів, – підкреслив Володимир Мазурок.

Начальник відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова ознайомила гостю з потребами суддів у поглибленні знань і навичок у питаннях застосування антикорупційного законодавства. Головний науковий співробітник відділу науково–методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Наталія Ахтирська зауважила, що на сьогодні необхідно підготувати спеціальні курси для суддів щодо практики розгляду окремих категорій судових справ, в яких особи обвинувачуються у скоєнні корупційних правопорушень. Вона також звернула увагу на узагальнення судової практики розгляду справ такої категорії та необхідність удосконалення й узгодження законодавчого й нормативного регулювання антикорупційної політики держави.

  У ході зустрічі було обговорено реальний стан справ із виявленням і подоланням корупційних ризиків у владних структурах.