Національна школа суддів України

Апробація навчального курсу для суддів

17–21 січня 2020 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку розпочато апробацією тренінгу на тему: “Актуальні питання надання слідчим суддею дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів”. Очільниця регіонального відділення Валентина Коржик представила викладачів та звернула увагу на актуальність обраної тематики. Керівник  групи розробників, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) — радник Національної школи суддів України Ольга Шаповалова висловила вдячність представникам проекту Консультативної місії Європейського Союзу Гідо Острайшу та Юрію Сіволозі за підтримку в розробці навчального курсу.

У проведені заходу взяли участь судді-тренери Світлана Шаренко, Олена Журавель, Олена Шевська, Володимир Курило, Ірина Березовська, Дмитро Константинов, викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Оболонського районного суду м. Києва  (2012–2018 р.р.) Ольга Короткова.

Під час тренінгу судді вивчили такі  питання:

Міжнародні стандарти захисту прав людини під час розгляду слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів

Актуальні питання проведення обшуку та огляду у національному законодавстві

Суб’єкти звернення та особливості розгляду слідчим суддею клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів.

Для проведення підготовки суддів місцевих загальних судів запрошено суддю, секретаря судової палати з розгляду цивільних справ Харківського апеляційного суду Аллу Котелевець, суддів районних судів міста Харкова та Харківської області  Світлану Шаренко, Світлану Ященко, Світлану Муратову, Інну Нечипоренко, Євгена Болибока, викладача-наукового консультанта відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів  України, суддю у відставці Лілію Гуцал, психолога лабораторії психологічних та соціологічних досліджень Навчально-наукового інституту якості освіти Харківського національного медичного університету,  кандидата  психологічних наук, психолога-практика Анастасію Горецьку.

У ході підготовки судді  опанують такі питання:

Арешт майна в діяльності слідчого судді

Загальні обов’язки судді щодо захисту прав людини. Особливості застосування ст. 206 КПК України

Актуальні питання застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ. Особливості судового розгляду трудових спорів

Особливості  розгляду  цивільних  справ  про  визнання  правочинів недійсними

Відповідальність за порушення грошового зобов’язання. Проблемні питання. Судова практика

Основи ефективного спілкування у професійній діяльності судді. Психологічні особливості спілкування з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу

Особливості розгляду справ, пов’язаних із  домашнім насильством

Особливості проваджень щодо злочинів, вчинених за ознакою статі.

Окрім того, для учасників буде проведено тренінги: “Актуальні питання сімейного права”, “Призначення покарання у кримінальних справах”.

Після закінчення підготовки судді поділяться враженнями та висловлять свої побажання і пропозиції в анкеті зворотного зв’язку.