Національна школа суддів України

Апробація тренінгу «Комунікація суду в умовах воєнного стану»

30 червня 2022 року Національна школа суддів України провела апробацію тренінгу для суддів “Комунікація суду в умовах воєнного стану”. Апробація проходила на фокус групі, сформованій із суддів та працівників апаратів судів.

Тренінг відкрили начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький та начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України, керівник групи розробників матеріалів тренінгу Оксана Шамрай.

Розробниками навчальних матеріалів є досвідчені фахівці у сфері комунікації – судді та науковці.

Тренери заходу – суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко та суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко також увійшли і до складу розробників навчальних матеріалів. Модерувала захід  Оксана Шамрай.

У підготовці матеріалів тренінгу також узяли участь працівники відділу науково–методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України Ольга Кузьміна, Ольга Серга, та Наталія Федорченко.

Основна мета тренінгу - сформувати у слухачів знання, уміння і навички використання дієвих інструментів комунікації суду в умовах воєнного стану.

До тренінгу увійшли теми щодо особливостей комунікації у воєнний час; роботи судів в умовах воєнного стану; особисті історії  суддів та працівників апарату судів, які змінили офіси на поле бою, також було розглянуто питання внутрішньої і зовнішньої комунікація суду. Окрему увагу було приділено темам – інформаційний фронт боротьби: розвінчування тез російської пропаганди, протидія фейкам та дезінформації, а також алгоритму дій у разі отримання підозрілих SMS-повідомлень у месенджерах, соціальних мережах, а також емейлів.

Тренінг розроблено із використанням інтерактивних методик навчання: мінілекцій із використанням презентацій, навчальних відеоматеріалів та їх аналізу й обговорення, експрес-опитування та платформи для обговорення.

Про актуальність теми з питань комунікації суду в умовах воєнного стану свідчать позитивні відгуки учасників тренінгу, які також відмітили злагоджену та ефективну роботу команди тренерського складу і групи підтримки.