Національна школа суддів України

Апробація вебінару “Доступ до публічної інформації в світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів”

17 вересня 2020 року Національна школа суддів України провела апробацію тренінгу у форматі вебінару “Доступ до публічної інформації в світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів”. Вебінар відбувся в рамках підготовки суддів окружних адміністративних судів Львівським регіональним відділенням у режимі реального часу через платформу “Zoom” у співпраці з проєктом “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”.

З вітальним словом до учасників тренінгу звернулася проректор Наталія Шукліна, яка наголосила на важливості забезпечення гарантій доступу до публічної інформації та судового захисту вказаного права, особливо з урахуванням положень Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів, яка невдовзі набуде чинності.

Очільниця  проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Галина Смірнова привітала учасників вебінару, коротко поінформувала про поточну діяльність проєкту та зусилля у сфері посилення механізмів доступу до публічної інформації і зміцнення безпеки журналістів.

Керівниця Львівського регіонального відділення Національної школи суддів Оксана Польна зосередила увагу суддів-слухачів на правилах проходження тренінгу в форматі вебінару та побажала всім плідної дискусії.  

Керівник групи з розроблення тренінгу (вебінару), заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, Олександр Іщенко ознайомив учасників із методологією проходження тренінгу та складом викладацької групи, а також зупинився на зусиллях школи суддів зі зміцнення змістовної складової суддівської освіти онлайн.

Викладачами вебінару стали Тетяна Олексіюк, адвокатеса, експертка проекту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”, Лариса Трофімова, суддя Черкаського окружного адміністративного суду, Зоя Кононенко, суддя Другого апеляційного адміністративного суду, Костянтин Кобилянський, суддя Окружного адміністративного суду м. Києва.

Від Національної школи суддів України участь у тренінгу також взяли Валентина Ємельянова, директор Тестологічного центру, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці та Олександр Кравчук, головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування.

Під час тренінгу були порушені теми: “Право на інформацію в системі прав людини. Засоби захисту права на інформацію на національному та міжнародному рівні”, “ Підходи до застосування норм міжнародних договорів, ратифікованих Україною, та норм національного законодавства: у  пошуку балансу між правом на інформацію та правом на приватність”, “Застосування Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів при вирішенні спорів щодо права на інформацію. Існуючі та потенційні колізійні питання у практиці врегулювання інформаційних спорів на національному рівні”. Слухачі також опрацювали практичне завдання у окремих віртуальних кімнатах платформи “Zoom”.

За результатами проходження тренінгу судді заповнять онлайн анкети зворотного зв’язку.