Національна школа суддів України

Час обдумувати систему оцінювання

Національна школа суддів України продовжує роботу над змістовним наповненням курсів для спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді для проведення занять із особливостей розгляду окремих категорій цивільних справ.

13 червня 2017 року в місті Києві на початку засідання колективу розробників проректор Володимир Мазурок увагу суддів, які беруть участь у підготовці курсів для майбутніх суддів, звернув на необхідність планування при розробці тренінгів оцінювання слухачів. Оцінювання має бути передбаченим і продуманим ще в ході визначення мети й цілі підготовки. Оскільки на стадії розробки курсів визначаються методика та інтерактивні форми проведення занять, то в той час необхідно обдумувати систему оцінювання слухачів. Якщо в ході змістовного наповнення курсів підготовки не спланувати способи оцінювання, то може зменшитися ефективність оцінювання та самого тренінгу.  

Судді, які були присутні на засіданні розробників, висловили свої пропозиції щодо можливих підходів до оцінювання успішності майбутніх суддів. На засіданні обговорювалася пропозиція про включення необхідних складових до практичних завдань і тестів кожного тренінгу з метою поетапного та поступового оцінювання кандидатів на посаду суддів.

Заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Галина Юровська наголосила на необхідності найшвидшого завершення роботи над тренінгами для проведення подальшої апробації підготовлених курсів і підготовки викладачів (тренерів). Вона також повідомила про результати тренінгу для тренерів для проведення занять з курсу “Докази та доказування у цивільному судочинстві”, який було проведено 8–9 червня 2017 року в місті Одесі.

Судді детально обговорили матеріали, які для тренінгу з особливостей розгляду цивільних справ, пов’язаних із кредитними правовідносинами, підготував суддя Тарас Андрійчук.

У засіданні групи розробників взяли участь судді Олександр Терлецький, Дмитро Свояк, Тарас Андрійчук, Василь Даценко, Андрій Тріска, Наталія Пономаренко, Андрій Потапенко, Марина Шаховніна, Святослав Чирка, Оксана Коваль,Олександр Тиханський.

Наприкінці червня цього року має відбутися чергове засідання колективу суддів, які проводять підготовчу роботу для проведення з майбутніми суддями занять із особливостей розгляду окремих категорій цивільних справ.