Національна школа суддів України

Дія принципу верховенства права

7 квітня 2021 року проректорка Наталія Шукліна та очільниця відділу наукових досліджень проблем судочинства і науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей узяли участь в черговій онлайн–зустрічі представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права, проведеній за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя”.

Розпочав зустріч, яка була присвячена обговоренню теми “Посилення спроможності правників застосовувати верховенство права на практиці”, керівник програм розвитку демократії та врядування Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові Олександр Піскун, а модерував її юридичний радник Програми USAID “Нове правосуддя” Ашот Агаян.

Ключовими спікери зустрічі були проректор з навчальної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Барабаш, який розповів про сертифікаційну програму “Практичний курс з верховенства права”, що розроблена та впроваджується Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого спільно з Університетом Південної Кароліни (США) за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя”, та заступник виконавчого директора Центру верховенства права Університету Південної Кароліни (США) Стівен Остерміллер, який розповів про аналіз потреб і створення контенту сертифікаційної програми, винесені уроки щодо розробки та впровадження сертифікатної програми з верховенства права разом із українським університетом.

Своїм досвідом участі в сертифікатній програмі “Практичний курс з верховенства права” поділилися суддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко та уповноважена особа Національного агентства з питань запобігання корупції Юрій Сверба, які брали участь у попередніх сертифікаційних програмах. Випускники програми розповіли про власні враження, підсумкові проєкти, складність і чого вдалося досягти в ході навчання за сертифікаційною програмою.

У ході онлайнової зустрічі представники проєктів міжнародної технічної допомоги представили свої напрацювання. Зокрема, Наталія Шукліна подякувала за надану можливість Національній школі суддів України долучитися до Програми USAID “Нове правосуддя” та висловила готовність до плідної співпраці в межах підготовки навчального посібника “Верховенство права: дія принципу верховенства права при здійснені правосуддя”.