Національна школа суддів України

Діяльності суду в надзвичайних ситуаціях: тренінг для тренерів

20 вересня 2021 року Національна школа суддів України за підтримки українсько-канадського проєкту “Підтримка судової реформи” провела онлайн тренінг для тренерів “Діяльності суду в надзвичайних ситуаціях”, розрахований на працівників апаратів судів.

Вітальними словами тренінг відкрила Оксана Шамрай, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України, к. ю. н., керівник групи розробників тренінгу, яка акцентувала увагу на тому, що мета тренінгу - сформувати у працівників апаратів судів знання, вміння і навички використання дієвих інструментів для правильного реагування на надзвичайні ситуації, які можуть статися в суді, для запровадження ефективних заходів з безпеки, забезпечення безперебійної роботи суду.

Захід передбачає ознайомлення майбутніх викладачів з теоретичними та практичними матеріалами тренінгу щодо забезпечення діяльності суду в надзвичайних ситуаціях, які можуть виникнути в суді та із способами реагування на них; набуття навичок планування дій з реагування на надзвичайні ситуації і забезпечення безперервної діяльності суду, захисту працівників суду, відвідувачів, документів та іншого майна, вивчення особливостей роботи суду в умовах карантинного режиму з урахуванням досвіду українських судів.

Тренінг має на меті шляхом розв’язання практичних завдань сформувати у працівників апаратів судів уміння діяти у різних надзвичайних ситуаціях, зокрема у випадках збройного нападу на суд, знаходження підозрілого пакунку чи конверта в суді, аварійної зупинки ліфта з людьми, під час пожежі тощо. Тренінг має практичне спрямування, в ньому широко використовуються сучасні інтерактивні методи навчання: мінілекції, презентації PowerPoint, клікерне опитування, обговорення, робота в малих групах. З урахуванням сучасних викликів, пов’язаних з пандемією та карантинними обмеженнями для забезпечення безперервності навчання, тренінг розроблений для викладання у двох форматах – очний та онлайн.

Від українсько-канадського проєкту учасників вітала експертка, к. п. н. Людмила Чернявська і які зазначили, що сьогоднішній захід є результатом плідної співпраці НШСУ та українсько-канадського проєкту “Підтримка судової реформи”, в рамках якої розроблено та впроваджено в навчальний процес низку навчальних курсів. Важливою частиною тренінгу стали “Методичні рекомендації щодо безпеки в надзвичайних ситуаціях” напрацьовані разом з Державною судовою адміністрацією України та затверджені в 2019 році. Людмила Чернявська відзначила, що кожен працівник суду повинен бути готовим до дій у випадку виникнення надзвичайної ситуації під час перебування на роботі. Важливо щоб усі працівники суду розуміли та знали, як саме необхідно діяти під час порушення звичайного режиму роботи суду.

Розробниками навчальних матеріалів є досвідчені фахівці. Тренінг для тренерів провели: Олена Панченко, суддя Авдіївського міського суду Донецької області, Володимир Павлів, голова Миколаївського районного суду Львівської області, Оксана Розвадовська, керівник апарату Івано-Франківського Апеляційного суду, Леся Грабовецька, керівник апарату Тлумацького районного суду Івано-Франківської області. Модерувала захід – Оксана Шамрай.

Технічний супровід заходу здійснювала координаторка проєкту з організаційних питань Катерина Чепель.

У підготовці матеріалів тренінгу також узяли участь Олена Неофіта, керівник апарату Галицького районного суду м. Львова та працівники відділу науково–методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України Олександр Кравчук та Наталія Федорченко.

До тренінгу долучилися понад 30 учасників з усіх регіонів України, які з зацікавленням прослухали матеріали і виконали практичні завдання. За підсумками учасники отримають сертифікати тренерів.

Незабаром тренінг “Діяльність суду в надзвичайних ситуаціях” буде запроваджений у навчальний процес працівників апаратів судів у всіх регіональних відділеннях Національної школи суддів України.