Національна школа суддів України

Доброчесність - як ключовий фактор правосуддя

  1-2 грудня 2015 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Українсько-канадським проектом “Освіта суддів – для економічного розвитку” проводить тренінг для суддів та викладачів (тренерів) на тему: “Дисциплінарна відповідальність судді”.

 Вітальними словами тренінг відкрив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, зазначивши, що судді мають оволодіти належними знаннями щодо суддівської дисципліни і відповідальності. Адже критерій доброчесності судді набув особливої актуальності у сьогоденні, коли суспільство висуває  нові, все більш високі вимоги до судді. Цю думку розвинув заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – голова дисциплінарної палати Микола Патрюк, відмітивши, що спільними зусиллями органів, що відповідають за суддівську кар’єру та освіту вдасться досягти становлення доброчесності судової влади та підвищення довіри до неї з боку суспільства. Директор з юридичних та освітніх питань Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади, Українсько-канадський проект “Освіта суддів – для економічного розвитку” Дональд Чіассон у свою чергу зазначив, що є відчутним прогрес у забезпечені кваліфікаційної спроможності суддівського корпусу та позитивні зрушення у судовій системі нашої держави загалом. Поширення знань, навичок, досвіду, зокрема й через такі тренінги сприятимуть цьому і наділі – переконаний пан Чіассон.


Для проведення тренінгу запрошено суддю Вищого адміністративного суду України, голову Комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів України Тетяну Чумаченко, суддю Вищого адміністративного суду України Валентину Юрченко, головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці Василя Земляного, суддю Апеляційного суду Харківської області Аллу Котелевець, суддю Апеляційного суду Харківської області, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Валентину Устименко, суддю Київського окружного адміністративного суду Анну Шевченко, начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції Національної школи суддів України Олександра Іщенка, заступника начальника відділу Марину Самофал.

        

 Розпочався тренінг з розгляду правдивих історій від досвідчених суддів щодо дисциплінарної відповідальності. Після перегляду відеоролика за участі судді, яка розповіла про досвід проходження дисциплінарної процедури відбулось обговорення життєвих ситуацій, які виникають перед суддями та пов’язані із дисциплінарною відповідальністю. Викликала зацікавленість доповідь Марини Самофал щодо дисциплінарної відповідальності аргументована відповідними статистичними даними. Під час виступу проведено експрес-опитування суддів на предмет встановлення їх поінформованості щодо статистики дисциплінарної відповідальності. Суддям будуть запропоновані інтерактивні міні-лекції з практичними вправляннями.


Під час тренінгу судді вирішували практичні завдання, а саме: практичні вправи з оцінки дисциплінарних скарг; презентація практичних кроків, які може вчинити суддя для підготовки пояснень у справі; мозковий штурм на тему законодавчих положень, що стосуються прав судді у дисциплінарному провадженні; практичні кроки, які може вчинити суддя для підготовки до розгляду дисциплінарної справи; обговорення у малих групах можливих клопотань до Комісії на прикладі основної фабули. Під час проходження тренінгу судді отримали авторитетні і змістовні відповіді на запитання.


             Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.

      Після закінчення тренінгу кожному судді, який пройде підготовку, буде видано Сертифікат Національної школи суддів України.