Національна школа суддів України

Додержання прав людей з інвалідністю під час воєнного стану

14 червня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих та апеляційних судів онлайн–семінар “Доступ до правосуддя людей з інвалідністю в умовах воєнного стану”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

У своєму вступному слові директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників і закликала їх до активного обговорення проблем теми семінару.

У своєму вітальному слові голова правління Фонду “Право і Демократія” Андрій Бурий коротко поділився історією створення та діяльністю фонду і досвідом проведення спільних навчань із Національною школою суддів України. Він також наголосив, що в умовах сьогодення тема доступу до правосуддя людей з інвалідністю дещо трансформувалась і потребує додаткового аналізу і вивчення, адже статистика кількості людей з інвалідністю в Україні з початку війни стрімко зростає.

До проведення навчання було залучено тренерку Національної школи суддів України, експертку у сфері комунікацій та навчальних програм Ольгу Давид; адвоката, директора Фонду “Право і Демократія” Віталія Разіка та голову правління цього Фонду Андрія Бурого; тренерку, доцентку кафедри психології та соціальної роботи Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, кандидатку педагогічних наук, голову правління  Громадської організації Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді “Паросток”, експертку з розвитку  інклюзивної освіти та суспільства рівних можливостей Ірину Саранчу; тренерку, заступницю директора Вінницького соціально-економічного інституту Університету “Україна” кандидатку філологічних наук, доцентку Світлану Ілініч та тренерку Громадської організації “Міст”, перекладачку жестової мови, членкиню Ради перекладачів УТОГ, членкиню Всеукраїнської асоціації перекладачів жестової мови Наталію Московець.

Серед питань, що виносились на розгляд і обговорення були основи ефективної комунікації у судовому процесі в цілому та особливості взаємодії працівників апарату суду з особами з інвалідністю в умовах воєнного стану. Належну увагу було приділено загальним поняттям про осіб з інвалідністю; правовим основам їх доступу до суду і психологічним особливостям тих осіб з інвалідністю, які переживають воєнні події. З учасниками семінару покроково обговорювався алгоритм налагодження комунікації із особами з інвалідністю.