Національна школа суддів України

Доступ до правосуддя під час воєнного стану

20 травня  2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів у програмі “Zoom” семінар “Захист прав внутрішньо переміщених осіб. Доступ до правосуддя під час воєнного стану”.

Вітальними словами онлайн–семінар відкрила заступниця директора Чернівецького регіонального відділення, модераторка заходу Тетяна АІЛІНЧІЙ, зазначивши, що незважаючи на надзвичайні умови, в яких перебуває країна, вся судова система і Національна школа суддів України не припиняли здійснювати свої функції та продовжує проводити семінари, які допоможуть суддям та працівникам апаратів судів і є нагальними у період воєнного стану. Також вона представила викладачів та ознайомила учасників з програмою заходу.

Викладачами онлайн–семінару виступили: суддя Шевченківського районного суду міста Чернівців, кандидатка юридичних наук, член Ради суддів України Вікторія ЧЕБАН, суддя, голова Великоновосілківського районного суду Донецької області Ольга ДУРАЧ, суддя Першотравневого районного суду міста Чернівців Євген НЕСТЕРЕНКО, а також науковий співробітник відділу дослідження проблем кримінального процесу та судоустрою Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса  НАПрН України, кандидат юридичних наук, доцент Микола ПАШКОВСЬКИЙ.

Доповідачі заходу презентували свої лекції щодо судового захисту внутрішньо переміщених осіб в Україні, окреслили проблемні питання, які виникають в судовій діяльності  щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та щодо  їх участі в судовому процесі,  акцентували увагу  на можливості реалізації права громадян на доступ до правосуддя в умовах воєнного стану в Україні, судді були детально ознайомленні з рекомендаціями Ради суддів України з приводу доступу до правосуддя під час воєнного стану. Також предметом обговорення були міжнародно-правові механізми для захисту прав внутрішньо переміщених осіб.