Національна школа суддів України

Ефективні комунікації у професійній діяльності секретарів судових засідань

16–18 вересня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих (окружних) та апеляційних господарських судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Вітальними словами захід відкрив начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України Віктор Лисак.

Розпочалося підвищення кваліфікації з вивчення основ тайм-менеджменту для секретарів судових засідань та ознайомлення з методиками оптимізації робочого часу. Слухачі та слухачки отримали цікаву інформацію щодо правил побудови балансної моделі життя, яка дозволить уникнути ефекту професійного вигорання, опанували методи побудови стратегії кар’єрного зростання та саморозвитку. Провела ці заняття суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко.

Актуальною на сьогодні буде інтерактивна лекція з елементами практичних вправ із нового українського правопису, змін та доповнень до нього, яку представить аудиторії головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксана Кабиш. Під час заняття викладач обговорить із учасниками нові стандарти судово-процесуального документування, особливості оформлювання процесуальних та службових документів.

У навчальну програму включено екскурсію до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, під час якої учасники та учасниці підготовки  дізнаються від начальника відділу систематизації законодавства бібліотечної та музейної діяльності Верховного Суду управління юридичного забезпечення Валентини Щербатюк історію становлення системи господарських судів України.

Про основи мобілізаційної підготовки та мобілізацію, правосуддя в умовах військового стану, організацію і порядок проведення мобілізації та обов'язки громадян щодо мобілізаційної підготовки слухачам детально розповість головний спеціаліст з питань безпеки та мобілізаційної роботи Державної судової адміністрації України Сергій Каземіров.

Психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, член асоціації психологів України Анжеліка Фарафонова надасть секретарям судових засідань корисні  рекомендації щодо налагодження ефективної комунікації як з учасниками процесу, так і в колективі. Учасники дізнаються про правила спілкування зі “складними” відвідувачами суду та зможуть опанувати прогресивні техніки уникнення конфліктних ситуацій, випробують у практичних завданнях різні варіанти вирішення конфліктів.

Про види фінансового контролю у сфері запобігання корупції, алгоритм заповнення декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, про відповідальність за окремі правопорушення у сфері корупції слухачі та слухачки дізнаються під час інтерактивного навчання на тренінгу  професора кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата юридичних наук, доцента Ростислава Марчука.

Учасники підготовки матимуть можливість подискутувати з викладачами, проявити себе у виконанні практичних вправ та отримати відповіді на актуальні питання.