Національна школа суддів України

Електронне діловодство в роботі секретарів судових засідань

5–7 квітня 2021 року Національна школа суддів України проводить дистанційну підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань місцевих та апеляційних господарських судів.

Начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак відкрив підготовку, ознайомив з порядком підвищення рівня кваліфікації та програмою підготовки.

Основними напрямками, яким присвячена підготовка, стануть особливості використання в роботі секретарів судових засідань можливостей Єдиної судової інформаційно–телекомунікаційної системи, окремих її модулів і функціоналів. Начальник відділу супроводу онлайн–сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль ознайомить із концепцією побудови ЄСІТС, принципами роботи у модулях “Електронний суд”, “Електронне діловодство”, “Фіксація судового засідання технічними засобами”. Викладач за допомогою тестової версії ЄСІТС продемонструє порядок, особливості та питання обміну електронними документами між судом і учасниками судового процесу через використання можливостей підсистеми “Електронний суд”. Окрему увагу викладач приділить питанню організації роботи з Єдиним державним реєстром судових рішень і формами контролю за направленням їх до реєстру.

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний продовжить тему судових викликів, повідомлень та особливостей надсилання судових повісток та інших процесуальних документів учасникам процесу. Викладач обговорить питання розміщення на вебпорталі судової влади оголошень про виклик осіб до суду, особливості виклику та вручення копій судових рішень особам, які проживають на території, яка тимчасово непідконтрольна Україні. Окремим пунктом підготовки буде статус електронних доказів у суді та питання доказування в господарському процесі.

Директор Академії фінансового моніторингу, кандидат юридичних наук Ростислав Марчук виступить з доповіддю щодо змін в антикорупційному законодавстві для державних службовців та актуальних питань запобігання  корупції, продемонструє практичні аспекти заповнення електронних декларацій державними службовцями.

Про нові Правила поведінки працівників суду, затверджені рішенням Ради суддів України № 72 від 24.12.2020 будуть висвітлені суддею Авдіївського міського суду Донецької області Оленою Панченко. Викладачка акцентує увагу на правилах дрескоду державних службовців, етиці спілкування працівників суду, зокрема, у соціальних мережах. Актуальною буде також доповідь щодо особливостей роботи працівників суду в умовах карантинних обмежень.

Заняття, що проведе головний спеціаліст–психолог відділу науково– методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова надасть можливість секретарям судових засідань розвинути навички саморегуляції, безконфліктного спілкування та керування конфліктами. Психолог надасть практичні поради та рекомендації щодо методів керування стресом, як протидії професійному вигоранню.

Удосконалити знання з українського ділового мовлення, правового письма та процесуального документування допоможе головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), кандидат філологічних наук Оксана Кабиш.

Надзвичайно пізнавальним буде виступ провідного наукового співробітника відділу “Тестологічний центр” Тетяни Богданевич, яка запропонує для обговорення питання  цифровізації правосуддя, застосування технологій штучного інтелекту та допоміжних онлайн–сервісів для юристів.

Під час підвищення рівня своєї кваліфікації працівники апаратів судів  зможуть удосконалити свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків.