Національна школа суддів України

Емоційний клінінг як профілактика професійного вигорання

19 жовтня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України у приміщенні Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду провела семінар з елементами тренінгу для працівників апарату Верховного Суду на тему: “Емоційний клінінг”.

Семінар проведено за участі професора кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, доктора наук з державного управління, професора Людмили Пашко.

На початку заняття за допомогою міні-лекції з  презентацією Power Point  викладач окреслила поняття та основні ознаки професійного вигорання, розповіла про чинники, які його зумовлюють. Під час виконання практичного завдання слухачі змогли визначити, який вид втоми переважає в кожного з них, навчилися розрізняти фізичне, розумове та емоційне виснаження і підбирати засоби для профілактики та уникнення кожного з них.

Професор переконливо пояснила присутнім, що емоційне очищення слугує основою професійного здоров’я, яке є не менш важливим від фізичного, та ефективно запобігає професійному вигоранню працівників апарату суду.

З виступу Людмили Пашко учасники семінару дізналися про види емоційної самодопомоги та її сфери, отримали корисні та цікаві поради щодо розвитку емоційної компетентності та гармонізації балансної моделі життя, обговорили характеристики емоційного лідерства, методи комунікативної взаємодії, налагодження і підтримки позитивного психологічного клімату в колективі.

Цікавою та змістовною була доповідь викладача щодо навиків самостійного формування якостей професійного життя як запоруки ефективної професійної діяльності, методів гармонійного поєднання професійного та особистого життя, рекомендацій щодо швидкої зміни життєвих переконань на позитивні та мотивуючі, правильного реагування на стресові ситуації, “безболісний” та швидкий  вихід із них.

На завершення семінару учасники поділилися власним досвідом, обмінялися думками та баченнями щодо збереження емоційної цілісності особистості у професійній діяльності, отримали відповіді на свої запитання та почули корисні практичні рекомендації від досвідченого фахівця.