Національна школа суддів України

Ґендерні аспекти діяльності голів судів

12–13 квітня 2018 року в місті Запоріжжі Національна школа суддів України в рамках періодичного навчання суддів, обраних на адміністративні посади в судах, з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації у співпраці з українсько-канадським проектом підтримки судової реформи проводить семінар на тему: “Гендерні аспекти діяльності суддів, обраних на адміністративні посади”.

Семінар розроблено у формі інтерактивного тренінгу і спрямовано на оволодіння очільниками судів знаннями та навичками щодо визначення та  застосування соціального контексту правосуддя (у частині, що стосується забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків).

Викладачами тренінгу є суддя Львівського окружного адміністративного суду Ростислав Москаль та начальник відділу науково–методичних досліджень проблем судочинства Тетяна Фулей.

У ході тренінгу учасники та учасниці з’ясують значення понять “ґендер”, “ґендерна рівність”, “дискримінація”, “ґендерні стереотипи”, алгоритм розгляду скарг щодо дискримінації, сформований практикою Європейського суду з прав людини, особливості нормативно-правового регулювання, включно з міжнародними актами, чинними для України.

Програмою семінару передбачено міні–лекції з презентаціями у PowerPoint щодо основних понять, які зустрічаються в цій сфері, загального огляду нормативно–правового регулювання принципу рівних прав і можливостей, ґендерної дискримінації та ґендерних стереотипів.  

Тренінг передбачає перегляд низки відеороликів з їх наступним обговоренням, активне використання експрес-опитування за допомогою “клікерів”, обмін досвідом, використання “мозкового штурму” та інших інтерактивних методів, серед яких одним з найбільш ефективним є робота в малих групах. Працюючи в малих групах, керівники судів Запорізької області обговорять основні прояви ґендерної нерівності, ідентифікуватимуть ґендерно-чутливі ситуації, окремj й ті, що виникають судах. На прикладі рішення ЄСПЛ у справі “Константін Макрін проти Росії”, де було констатовано порушення статті 14 Конвенції (заборона дискримінації) про захист прав людини і основоположних свобод у поєднанні зі статтею 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя) за ознакою ґендеру, учасники та учасниці з’ясують алгоритм, вироблений ЄСПЛ у справах щодо дискримінації, та можливості його застосування при розгляді справ, що розглядаються судами.