Національна школа суддів України

Фінальне заняття із засвоєння суддями основ міжнародного гуманітарного права

11 липня 2022 року Національна школа суддів України за підтримки Програми USAID  “Справедливість для всіх” провела заключний вебінар із серії п’яти занять для суддів і помічників суддів місцевих та апеляційних судів з питань застосування міжнародного гуманітарного права.

Навчання традиційно відкрила та модерувала начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, яка зазначила, що проблематика застосування норм міжнародного гуманітарного права і розгляду справ пов’язаних з воєнними злочинами та іншими міжнародними злочинами є однією із пріоритетних напрямків роботи Національної школи суддів України. Модераторка представила експертів-доповідачів вебінару, які мають теоретичний та практичний досвід у сфері застосування норм міжнародного гуманітарного права, а також подякувала представникам Програми USAID  “Справедливість для всіх” за співпрацю в рамках заходу.

Метою проведених вебінарів було вдосконалити застосування міжнародного гуманітарного права (МГП) та міжнародного кримінального права (МКП) українськими судами з врахуванням викликів, спричинених повномасштабною агресією російської федерації від 24 лютого 2022 року.

Викладачами серії вебінарів стали доцент кафедри міжнародного та європейського права Національного університету “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА), експерт з міжнародного права Truth Hounds, кандидат юридичних наук Дмитро Коваль та викладачка кафедри міжнародного та європейського права НаУКМА, кандидатка юридичних наук Катерини Бусол.

Під час заключного заняття Дмитро Коваль доповідав щодо основ міжнародного гуманітарного права, акцентував увагу на понятійному апараті МГП, джерелах МГП, праві Женеви та праві Гааги, принципах МГП, які закріплені як в договірних, так і звичаєвих нормах для розмежування понять війна та збройний конфлікт. Також доповідач присвятив увагу тлумаченню складів воєнних злочинів за ст. 438 ККУ, наголосив на сталості терміну “порушення законів і звичаїв війни” та зазначив, що стаття 438 не конкретизує, які порушення міжнародних договорів з МГП криміналізуються цією статтею, а тому відсутність конкретизації та наявність бланкетності норм відкрило широке поле для обговорення. Водночас експерт проаналізував статус військовополонених під час збройних конфліктів.

Катерина Бусол розглядала типи  воєнних злочинів, ознаки каталогізації воєнних злочинів, відмінності від військових злочинів, деякі приклади воєнних злочинів щодо умисного вбивства та зґвалтування, особливості кваліфікації воєнних злочинів згідно з міжнародним та українським законодавством. Актуальним було обговорення й інших міжнародних злочинів, зокрема, злочинів агресії, геноциду та злочинів проти людяності.

Експерти вебінару також поділилися практичним досвідом співпраці з прокуратурою АРК щодо порушень норм МГП при переслідуванні кримських татар починаючи з 2014 року, інших порушень МГП і воєнних злочинів, ознайомили з практикою Європейського суду з прав людини щодо таких порушень, існуючою судовою практикою в Україні та змінами, які пропонується внести до ККУ.

Під час заключного вебінару слухачі та слухачки продовжили поглиблення знань щодо кваліфікації порушення МГП, зокрема, тяжких порушень Женевських конвенцій 1949 року та інших воєнних злочинів; визначення конкретних порушень за міжнародними договорами та  звичаями, до яких відсилає ст.438 ККУ; визначення конкретного порушення за міжнародними договорами та звичаями, до яких відсилає ст. 438 ККУ; оцінки первинної кваліфікації, наданої в обвинувальному акті, на предмет її відповідності міжнародному праву, зокрема міжнародним договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України

Завершився навчальний вебінар обміном думками та відповідями на запитання. Крім того, модераторка заходу підвела підсумки та повідомила про те, що на вебсайті НШСУ за наслідками проведення серії вебінарів буде створений окремий розділ з матеріалами по МГП та воєнних злочинах.