Національна школа суддів України

Фінансовий контроль як інструмент забезпечення доброчесності працівника апарату суду

2 квітня 2021 року Національна школа суддів України провела за допомогою програми  “Zoom” семінар для працівників апарату Верховного Суду на теми: “Запобігання корупції та забезпечення доброчесності працівників апарату Верховного Суду” та “Антикорупційна експертиза проєктів нормативно-правових актів. Виявлення корупційних ризиків у проєктах нормативно-правових актів”.

Захід відбувся за участю директора Академії фінансового моніторингу,  кандидата юридичних наук, доцента Ростислава Марчука.

Під час інтерактивної лекції з використанням презентації Power Point викладач ознайомив учасників  семінару із загальними засадами антикорупційної політики, окреслив ознаки понять «корупція», «корупційне правопорушення», «правопорушення, пов’язане з корупцією», визначив принципи їх розмежування. Викладач обговорив зі слухачами особливості професійної етики працівників суду та принципи забезпечення доброчесності, що допоможуть  уникнути конфлікту інтересів при виконанні своїх посадових обов’язків.

Працівники суду дізналися про вимоги і обмеження, встановлені антикорупційним законодавством для державних службовців, детально опрацювали складові доброчесності, зокрема, з’ясували яким чином дотримання правил етичної поведінки, пріоритету інтересів, політичної нейтральності, неупередженості, компетентності та нерозголошення інформації можуть знизити корупційні ризики та сприяти підвищенню авторитету судової влади.

Викладач на прикладах продемонстрував слухачам поняття потенційного  та реального конфлікту інтересів, окреслив необхідні дії працівника суду, спрямовані на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Учасники з’ясували як дотримання фінансової дисципліни та фінансовий контроль можуть слугувати інструментами забезпечення доброчесності працівника суду.

Жваву дискусію викликало обговорення інституту викривачів корупції у системі забезпечення доброчесності, статус викривачів, забезпечення їх прав, гарантій та державного захисту, їх роль у запобіганні та протидії корупції.

Окрему увагу Ростислав Марчук зосередив на темі “Антикорупційна експертиза проєктів нормативно-правових актів. Виявлення корупційних ризиків у проєктах нормативно-правових актів”.

 Учасники семінару дізналися про види експертиз, суб’єкти, що їх здійснюють, порядок проведення антикорупційної експертизи, методи виявлення та мінімізації корупційних ризиків.

На завершення семінару присутні мали можливість обмінятися думками, отримати відповіді на запитання та корисні практичні рекомендації від викладача. По завершенні заходу учасники отримали Сертифікат Національної школи суддів України.