Національна школа суддів України

Формування цілісного бачення викладання курсу

16 травня 2017 року Національна школа суддів України розпочала підготовку тренерів для проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні за участі Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України за фінансової підтримки Уряду Канади в межах проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”.

Перший тренінг із серії ТоТ, який присвячений захисту права власності відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції, проводиться для суддів господарської спеціалізації.

Вітальними словами тренінг для тренерів відкрили кандидат юридичних наук, професор, проректор з науково–дослідної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна, національний спеціаліст програми Верховенство права та права людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олена Лунгол, начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання прав на доступ до публічної інформації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, експерт проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” Ірина Кушнір.

Відкриваючи тренінг, проректор Наталія Шукліна наголосила на важливості вивчення Конвенції та практики ЄСПЛ для підвищення та підтримання кваліфікації суддів та зауважила, що головна мета цього тренінгу для тренерів – сформувати у викладачів цілісне бачення викладання курсу в межах спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Начальник відділу науково–методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, кандидат юридичних наук, директор цього навчального курсу Тетяна Фулей зауважила, що особливістю цього ТоТ є те, що тренінг охоплює Блок ІІІ “Господарське судочинство” програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді та це єдиний блок, який присвячений статті 1 Першого протоколу до Конвенції.

Успішна робота під час тренінгу передбачає попереднє опрацювання учасниками до початку проходження тренінгу рішень ЄСПЛ.

Під час тренінгу для тренерів судді мають можливість виконати індивідуальні та практичні завдання в ролі учасників, прослухати інтерактивні міні–лекції, поставити запитання експертам. Окрім змістовної навчальної частини курсу, судді також отримають від тренерів та експертів методичні та організаційні рекомендації щодо проведення структурних і навчальних вправ уже в ході тренінгу для кандидатів на посаду судді.

Тренерами ТоТ є судді, розробники цього навчального курсу та курсу для суддів “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і практики Європейського суду”.