Національна школа суддів України

Функціонування системи правосуддя в умовах війни

16 травня 2022 року ректор Микола Оніщук взяв участь у черговому засіданні Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні, яке проходило під керівництвом народного депутата Сергія Демченка.

У своєму виступі ректор представив для обговорення пропозиції Національної школи суддів України до проєкту закону щодо відновлення повноважень суддів, призначених на посаду строком на п’ять років. Так, відповідно до підпункту 2 пункту 16 розділу XV “Перехідні положення” Конституції України, з дня набрання чинності Законом України “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)” повноваження суддів, призначених на посаду строком на п’ять років, припиняються із закінченням строку, на який їх було призначено. Такі судді можуть бути призначені на посаду судді в порядку, визначеному законом.

Згідно з частинами першою та другою статті 128 Конституції, призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом. Призначення на посаду судді здійснюється за конкурсом, крім випадків, визначених законом.

Аналіз вказаних положень Конституції дає підстави для висновку, що набуття (поновлення) повноважень судді пов’язане із єдиною процедурою призначення на посаду судді безстроково Президентом України. Таке призначення здійснюється за конкурсом (основна процедура) або у виключному порядку, який може бути встановлений законом (альтернативна процедура ad hoc).

Оскільки невідповідність судді, призначеного на посаду строком на п’ять років, займаній посаді не доведена за результатами кваліфікаційного оцінювання, всі ці судді зберігають статус судді, проте не наділені повноваженнями на здійснення правосуддя в силу закінчення строку, на який їх було призначено.

Вважаємо, що для відновлення їх повноважень допустимо встановити окрему альтернативну процедуру призначення на посаду (без проходження конкурсу), яка передбачає:

1) встановлення Вищою радою правосуддя фактів набуття особою повноважень судді та припинення таких повноважень із закінченням строку призначення;

2) внесення Вищою радою правосуддя подання про призначення судді;

3) призначення на посаду судді Президентом України (що зумовлюватиме поновлення раніше припинених повноважень).

При цьому, вимога підпункту 4  пункту 161 розділу XV “Перехідні положення” Конституції України щодо необхідності проходження суддями, яких призначено на посаду строком на п’ять років, оцінювання на відповідність займаній посаді прямо не пов’язується у часі із призначенням на посаду судді (поновленням раніше припинених повноважень), тому може бути виконана шляхом встановлення до цих суддів необхідності обов’язкового наступного  проходженням ними кваліфікаційного оцінювання в першочерговому порядку.

Запропонований законопроєктом режим відновлення повноважень зазначених суддів ex lege без їх призначення на посаду Президентом України суперечитиме Конституції України.

З урахуванням викладеного, для вирішення питання відновлення повноважень суддів, призначених на посаду строком на п’ять років, пропонуємо пункт 17 Розділу XII ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ Закону України “Про судоустрій і статус суддів” викласти в такій редакції:

“17. Повноваження суддів, призначених на посаду строком на п’ять років до набрання чинності цим Законом, припиняються із закінченням строку, на який їх було призначено.

Судді, повноваження яких припинилися у зв’язку із закінченням такого строку, без проведення конкурсу призначаються на посаду судді, яку вони обіймали на час припинення повноважень, Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя. Підставою для внесення подання є встановлення Вищою радою правосуддя факту набуття суддею повноважень та припинення таких повноважень із закінченням строку призначення.

Вказані судді зобов’язані пройти оцінювання на відповідність займаній посаді в першочерговому порядку. Вища кваліфікаційна комісія суддів України протягом місяця з дня формування повноважного складу приймає рішення про проведення (продовження проведення) кваліфікаційного оцінювання таких суддів”, – резюмував Микола Оніщук.

У ході засідання обговорено поточний стан фінансування органів судової влади, концепції законопроєкту про відновлення повноважень суддів, призначених строком на п’ять років, та концепцію законопроєкту щодо спрощення процедури добору суддів.

Дискусії були дуже тривалими та предметними. У засіданні також брали участь науковці – представники кращих юридичних шкіл України, оскільки потрібно підготувати максимально якісні проєкти законів.

Продовжується робота в зазначених напрямках та до наступного засідання готуються відповіді та рішення щодо озвучених питань, які залишилися неоднозначними.

Наступне засідання відбудеться 23 травня о 14.00 годині.