Національна школа суддів України

Функціонування системи правосуддя в умовах війни

14 червня 2022 року ректор Микола Оніщук взяв участь у четвертому засіданні Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні, яке традиційно проходило під керівництвом народного депутата Сергія Демченка.

У ході засідання було продовжено предметні дискусії щодо ключових напрямів поточного стану фінансування органів судової влади, законодавчих ініціатив Національної школи суддів України, концепції законопроєкту про відновлення повноважень суддів, призначених строком на п’ять років, та концепцію законопроєкту щодо спрощення процедури добору суддів.

У своєму виступі Микола Оніщук, зокрема, відмітив, що питання сьогодні стоїть у тому, чи здатна українська судова система в розумні строки забезпечити відправлення правосуддя та право громадян на справедливий суд, що є фундаментальним та пріоритетним обов’язком держави. Ректор наголосив, що наразі існує два можливих варіанти вирішення кадрових проблем в системі правосуддя: підтримати запропоновану законодавчу ініціативу, розуміючи усі можливі ризики, або зняти її з порядку денного й чекати формування відповідних повноважних органів суддівського самоврядування – Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, діючи при цьому за сьогодні визначеною законодавчо-конституційною процедурою.

За результатами жвавих обговорень було, зокрема, одноголосно підтримано законопроєкт про відновлення повноважень суддів, призначених строком на п’ять років, який було напрацьовано нинішньою робочою групою з питань належного фінансування судової влади.

До наступного засідання готуються відповіді пропозиції і рішення щодо озвучених фінансових питань, підтриманого законопроєкту та ініціатив Національної школи суддів України.

Наступне засідання відбудеться 22 червня о 14.00 годині.