Національна школа суддів України

Генеральна Асамблея EJTN 2022

7 червня 2022 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у 25-й Генеральній Асамблеї Європейської мережі суддівської освіти (EJTN), яка цьогоріч проходила за головування Франції у Раді Європейського Союзу.

Роботу Асамблеї відкрили Міністр юстиції Франції Ерік Дюпон-Моретті, заступник директора Національної школи магістратури Франції, Голова Генеральної Асамблеї Елі Ренард та Генеральний секретар Європейської мережі суддівської освіти суддя Маркус Брюкнер.

Далі можливість виступити онлайн було надано спостерігачам EJTN від України – ректору Національної школи суддів України Миколі Оніщуку та директорці Тренінгового центру прокурорів України Олесі Отрадновій.

У своїй промові Микола Оніщук зазначив, що 24 лютого цього року Україна та її громадяни прокинулися у новій реальності воєнної агресії з боку РФ. Національна школа суддів України і судова система країни в цілому не стали виключенням та були змушені змінити звичний ритм роботи і гарантувати безпеку своїх працівників. Незважаючи на це, ми змогли структурно перебудуватися і в короткі терміни повернутися до виконання своїх законодавчо визначених повноважень. Зокрема, Школа спромоглася не лише оперативно підготувати навчальні заходи для українських суддів щодо організації роботи судів в умовах війни, воєнних злочинів, злочинів проти національної безпеки країни та психологічної підтримки в умовах війни, але й стала платформою для міжсуддівського діалогу з багатьох інших проблемних тем. Ці заходи мають велику зацікавленість серед суддів, адже вони відчувають дефіцит досвіду та інструментарію правозастосування у подібних питаннях.

Ректор подякував Європейській мережі суддівської освіти за співпрацю, в межах якої днями відбувся перший навчальний вебінар з міжнародних механізмів розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів для суддів та прокурорів за безпосередньої участі визнаного міжнародного експерта, а також відмітив, що у найближчі місяці заплановано ще серію подібних навчальних заходів з відправлення правосуддя щодо воєнних злочинів.

Делегати Асамблеї зустріли оплесками виступи партнерів з України й словами підтримки українським суддям і прокурорам від імені Генеральної Асамблеї та Європейської мережі суддівської освіти.

Під час роботи Генеральної Асамблеї було представлено звіт про діяльність Європейської мережі суддівської освіти за 2021–2022 роки, а також презентовано план заходів мережі на 2023 рік і затверджено відповідний бюджет.

Також було проведено вибори та визначено кандидатури до офісу Генерального секретаря, членів Керівного комітету та координаторів програм робочих груп, програми обміну, лінгвістики та методик навчання суддів.

Як підсумок роботи Асамблеї, традиційно було анонсовано майбутні заходи, зокрема, презентовані план проведення конференції директорів у Празі восени цього року та наступна Генеральна Асамблея за головування Швеції у Раді Європейського Союзу.

Європейська мережа суддівської освіти є основною платформою для просування підготовки та обміну знаннями представників європейської судової системи. EJTN представляє інтереси понад 120 тисяч європейських суддів, прокурорів та тренерів з числа суддів та прокурорів по всій Європі.